Linkovi

'Prestati s terorizmom, ratovima i nasiljem' (25/12/03) - 2003-12-25


Masa vjernika ispunila je Trg sv. Petra u Rimu, kako bi čula današnju Božičnu propovjed pape Ivana Pavla Drugog. Milijuni katolika svijeta slušali su poruku svetog oca gledajući televizijski prijenos mise. Kako javlja naša izvjestiteljica iz Rima Sabina Castelfranco, 83-godišnji papa izgledao je relativno dobro i u njegovu se glasu nije osjećeo veliki umor. Sveti otac je molio Boga za spas čovječanstva od velikih zala poput ratova i terorizma.

Papa Ivan Pavao Drugi je rekao da treba prekinuti s terorizmom, ratovima i nasiljem, te prestati s obeshrabrivanjem potrage za mirom. Put ka miru je težak – rekao je – ali je moguć i nužan, posebno u zemlji Kristova rođenja. Papa je vjernicima diljem svijeta poželio sretan Božić na 62 jezika.

A u mjestu kristova rođenja – Betlehemu, na Zapadnoj obali rijeke Jordan – hodočasnici su bili malobrojni, s obzirom da je trogodišnje izraelsko-palestinsko nasilje prorijedilo broj turista. … Uobičajenu procesiju koja uoči Božića vodi do mjesta Kristova rođenja – promatrali su uglavnom mještani Betlehema.

Povodom Božića, američki je predsjednik Bush pozvao sunarodnjake da pomognu onim Amerikancima kojima je potrebna pomoć – prvenstveno siromašnima, beskućnicima i bolesnima. On je zahvalio američkim vojnicima na službi u inozemstvu, naglašavajući da njihova hrabrost i predanost pomažu u širenju slobode i mira. …Američki predsjednik, inače, provodi blagdane s obitelji nedaleko Washingtona, u predsjedničkoj rezidenciji u Camp Davidu, gdje su doputovali i predsjednikovi roditelji Barbara i George Bush stariji.

U zagrebačkoj katedrali – božićnu misu je predvodio zagrebački kardinal nadbiskup Josip Bozanić. On je naglasio kako misli "na sve siromašne, na sve koji su bez doma, hrane, bez ljubavi svojih najbližih, one koji su bolesni i traže smisao života, koji ne znaju potražiti sigurnost i zaštitu i koji se boje budućnosti”. U današnjoj propovijedi kardinal je posebno istaknuo da se osvrnemo na "sve veći broj onih među nama koji žive u nevoljama, siromaštvu, patnji koje pogađaju pojedince, obitelji, skupine ne samo u ovom gradu nego i u cijeloj državi".

XS
SM
MD
LG