Linkovi

Maštruko: Najdojmljivija - Papina ekumenska poruka (9/6/03) - 2003-06-09


Danas je završio petodnevni Papin posjet Hrvatskoj, prilikom kojega je Papa uputio brojne vjerske i svjetovne poruke.

Predsjednikovog savjetnika za vjerska pitanja, dugogodišnjeg veleposlanika u Vatikanu i uglednog sociologa religije Ivicu Maštruka naročito se dojmila Papina ekumenska poruka izrečena u Osijeku. «Na početku mise, pozvani su svi episkopi na čelu s mitropolitom Jovanom Srpske pravoslavne crkve da budu na samoj pozornici uz Papu i da prisustvuju slavljenju euharistije. Već ta sama gesta po sebi je jako značajna, a posebno je značajna i njegova javna poruka sa pozornice, koju je preko episkopa Srpske pravoslavne crkve uputio patrijarhu Pavlu,» rekao je naš sugovornik.

Papa se nije obratio samo pravoslavnim kršćanima. Gospodin Maštruko također je naglasio «prisustvo reformiranih vjerskih zajednica, a posebno predstavnika islamske vjerske zajednice, odnosno muftije Šefka Omerbašića.»

Moto Papinog pohoda Hrvatskoj glasio je «Obitelj – put Crkve i naroda», pa je najveći dio poruka i bio upućen upravo u tom smislu. «Prvo, poruke koje se odnose na obitelj razumljive su jer se čitav njegov pastoralni posjet u znaku obitelji. Njegove druge poruke, koje se tiču Europske unije, mladeži, socijalne situacije kod nas, potrebe brige za radnike i sve ono što je izrekao, bile su najavljene već i u njegovom prvom govoru prilikom dočeka na aerodromu na Krku. Dakle, rekao bih, ono što se očekivalo, to je Papa prilikom ovoga posjeta i izrekao.»

Već sad se može reći da je Papin treći posjet Hrvatskoj bio besprijekorno organiziran i da je, unatoč velikim vrućinama, broj vjernika nadmašio sva očekivanja. Više od pola milijuna vjernika je nazočilo svetim misama, a Hrvatska je u pozitivnom kontekstu bila prisutna pet dana u svjetskim medijima.

Ostaje pitanje u kojoj će mjeri izrečene poruke zaista i zaživjeti. «Te se poruke, kao što je bilo i do sada uočljivo, na jednoj manifestacijskoj razini prihvaćaju i u crkvenim i u svjetovnim krugovima. Što se tiče realizacije tih poruka i brige da se one prenesu u svakodnevni život – vidjet ćemo! Vidjet ćemo nakon njegovog posjeta i što će se događati u sljedećim mjesecima. Vjerujem da će biti realizirana njegova poruka koja se odnosi na priključenje u Europsku uniju, gdje sada takav stav ima i snažnu podršku crkvenih krugova,» zaključio je gospodin Maštruko.

XS
SM
MD
LG