Linkovi

Papa pozvao stanovnike BiH na pomirenje i oprost (22/6/03) - 2003-06-22


Oko 10 sati ujutro, Papa Ivan Pavao Drugi doputovao je u Banju Luku, u kojoj su ga dočekala sva tri člana Predsjedništva BiH, jedanaest najviših dužnosnika svih razina vlasti, zatim visoki predstavnik međunarodne zajednice, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i biskupi.

Dobrodošlicu je u ime bosansko-hercegovačkih vlasti Svetom Ocu poželio predsjednik Predsjedništva BiH Vojislav Paravac. U susretu s predstavnicima svjetovne vlasti BiH, Papa Ivan Pavao Drugi pozvao je sve vjernike, ne samo katolike, već i pravoslavne, muslimane i Židove, da se ne predaju, već da se bore za izgradnju ratom napaćene zemlje i da se pri tome međusobno uvažavaju.

Oko 70.000 hodočasnika došlo je na misno slavlje na prostoru franjevačkog samostana na Petrićevcu, u Banjoj Luci, koje je predvodio Sveti Otac. Blaženim je proglasio vjernika-laika Ivana Merza, koji je i prvi vjernik-laik u hrvatskom narodu, koji je proglašen blaženim.

«Vaša domovina i vaša Crkva doživjeli su teške trenutke i sada vam je raditi kako bi se život ponovno pokrenuo na svim područjima. Pozivam vas da se ne povlačite i ne popustite pred napadima malodušnosti, već da pojačate napore kako bi BiH postala zemlja pomirbe, susreta i mira. Pozivam izbjegle da se vrate svojim kućama, čak i onda ako im je u ovom trenutku negdje drugdje ugodnije» - to su glavne Papine poruke poslane vjernicima s banjolučke mise. Njegove molitve usmjerene su na davanje snage za oprost.

Nije slučajno da Sveti Otac dolazi u posjet banjolučkom biskupu i predsjedniku Biskupske konferencije BiH Franji Komarici, jer riječ je o biskupu, koji je u proteklim ratnim godinama iznimno predano i požrtvovno služio katoličkim vjernicima, koji su iz te biskupije protjerivani. Komarica je, unatoč teškim stradanjima vjernika svoje vjere, ostao svećenik tolerancije i mira.

U pozdravu Svetom Ocu na početku misnog slavlja, Komarica je napomenuo da je samo u zadnjih 60 godina Banjolučka biskupija imala najveći broj žrtava među svećenicima, redovnicima i katoličkim vjernicima od svih biskupija u hrvatskom narodu. Ipak, za vrijeme nedavne ratne tragedije katolici te biskupije nisu, kazao je Komarica uzvraćali zlo za zlo.

«Dapače, uporno smo se trudili činiti dobro svima u nevolji, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost, pa i onima od kojih smo morali podnositi nepravdu i zlo,» kazao je biskup banjolučki.

Misi su, uz 70.000 vjernika, nazočili mnogi kardinali, nadbiskupi i biskupi, visoki dužnosnici Federacije i RS, predstavnici islamske vjerske zajednice i Srpske pravoslavne crkve, te drugih vjerskih zajednica u BiH. U ime RH na misi je bio potpredsjednik Vlade Goran Granić, a hrvatski mediji prenose posjet Pape Banjoj Luci.

Papin posjet Banjoj Luci odvija se pod iznimno jakim mjerama sigurnosti. Policija je gotovo blokirala grad, a u ugostiteljskim objektima danas je zabranjeno točenje alkohola.

XS
SM
MD
LG