Linkovi

Papa pozvao na mir na Srednjem istoku i Africi


Papa Ivan Pavao II na uskrsnju se nedjelju pojavio na prozoru svog stana iznad Trga Svetog Petra ali po prvi put u 26 godina svog pontifikata nije sam udijelio uskrsnji blagoslov Urbi et Orbi, gradu Rimu i svijetu. Prebolestan da bi govorio Papa je desetke tisuca vjernika i turista na trgu Svetog Petra blagoslovio napravivsi rukom znak kriza.

Kako iz Rima javlja Linda Milisa, deseci tisuca vjernika i turista glasnim su aplauzom pozdravili tesko bolesnog Papu Ivana Pavla II kada se pojavio na prozoru svoje sobe. Papa je na prozoru ostao 12 minuta. Izgledao je bolje i snaznije u odnosu na cetiri ranija pojavljivanja od kako je 13. ozujka izasao iz bolnice kada je zadnji put javno govorio.

Nakon sto je njegovu uskrsnju poruku u kojoj je pozvao na mir na Bliskom Istoku i Africi i na solidarnost s umirucima od siromastva i gladi procitao kardinal Angelo Sodano, Papa je pokusao kazati par rijeci u mikrofon. Culo se tek nekoliko zvukova isprekidanih teskim disanjem nakon kojih je Papa odustao od pokusaja da govori i samo rukom napravio znak kriza. Kada je Papin pomocnik maknuo mikrofon mnogi na Trgu Sv. Petra su zaplakali, a ostali su njegov blagoslov rukom pozdravili jos jednim burnim pljeskom.

Jedan od vjernika koji je u Rim dosao iz Njemacke kazao je da je zabrinut jer Papi ocito nije ostalo puno vremena. "Uskrs je, "rekao je, "a svi su zalosni I mnogi placu". Njegova supruga je kazala da nije vazno sto Papa ne moze govoriti jer je njegovo pojavljivanje na prozoru dovoljno.

Svoje pojavljivanje u javnosti Papa je sveo na minimum nakon izlaska iz bolnice Gemelli u kojoj je 24. veljace bio podvrgnut traheotomskom zahvatu kojim mu je omoguceno disanje . Vatikan od 13. ozujka nije dao nikakvu obavijest o papinom zdravstvenom stanju, ali ne taje da se nakon izlaska iz bolnice ne oporavlja brzo kako se ocekivalo.

Po prvi put od 1978. kada je postao Papa, Ivan Pavao II nije sudjelovao niti u jednom uskrsnjem obredu sto se tumaci kao jasan znak da slabi. Njegovi lijecnici tvrde da je Papa daleko od potpunog oporavka ali da je to ocekivano obzirom da ima 84 godine i vec dugo boluje od Parkinsonove bolesti.

XS
SM
MD
LG