Linkovi

'Papa savjetuje praštanje, ali Hrvatima to teško pada' (8/6/03) - 2003-06-08


S naslovnica američkih listova jutros najviše pažnje privlači članak u New York Timesu, posvećen posjetu pape Ivana Pavla Drugoga Hrvatskoj. Naslov članka glasi: "Papa savjetuje praštanje, ali Hrvatima to teško pada".

Njujorški list podsjeća posebice na patnje Vukovaraca, gdje su - kako piše Times - “Srbi ubili pet tisuća ljudi, tijekom tromjesečne opsade”. Izvjestitelj njujorškog dnevnika, navodi riječi građana Vukovara, među njima i pedesetogodišnje Ivke Barbarić, kojoj su srbijanski vojnici, u studenom 1991, paleći kuću ubili dva sina, u dobi od 3 godine i 16 mjeseci. "Da im oprostim," citiraju se njezine riječi dok govori o tim vojnicima, "trebala bih zaboraviti moje sinove, a to ne mogu."

Navode se i riječi lokalnog svećenika, Zlatka Špehara, koji daje svoju interpretaciju papine poruke o oprostu. "Ne možemo razumjeti zašto ljudi kada dođu u Vukovar, idu žrtvama i pitaju ih ‘zbog čega ne možete oprostiti?’ Ne možemo oprostiti ako od nas nitko nije zatražio oprost," kaže velečasni Špehar, i dodaje: “srpski narod, a niti Srpska pravoslavna crkva još nas nisu zamolili da im oprostimo."

Svoje viđenje problema vezanih uz prihvaćanja papine poruke, izvjestitelju New York Timesa je dao i Davor Butković, urednik Jutarnjeg lista. Po njemu, dio problema leži i u hrvatskom svećenstvu. "Crkva je vrlo konzervativna i vrlo ruralna, a svećenstvo nije spremno udovoljiti niti jednom od modernih trendova u društvu."

Članak u New York Timesu završava ponovno s Vukovarkom Ivkom Barbarić, za koju je oprost iznimno privatna stvar. "Mi smo rimokatolici," kaže ona, "i za mene da bih se ispovijedila, moram oprostiti. A, ja to još uvijek ne mogu. Preteško mi je."

XS
SM
MD
LG