Linkovi

Papa Ivan Pavao drugi - naslijeđe i mogući nasljednici (26/12/03) - 2003-12-25


Ove je godine sve bolesniji papa Ivan Pavao drugi obilježio je dvadeset petu godišnjicu otkako se nalazi na čelu rimokatoličke crkve. Blještava svečanost na Trgu Svetog Petra obuhvatila je niz događaja među kojima je i imenovanje 31 novog kardinala, koji će imati pravo glasa u izboru sljedećeg pape. U današnjem prilog govorimo o nasljeđu pape Ivana Pavla drugog i njegovom mogućem nasljedniku.

Papa Ivan Pavao drugi poznat je kao jedan od najuvaženijih papa suvremenog doba, koji je demonstrirao svoju moć kroz vjeru i moralnu predanost. Otac Thomas Reese urednik je katoličkog tjednika America. On smatra da će sadašnji papa biti upamćen kao velika vjerska i moralna osoba: "Mislim da će papa Ivan Pavao drugi u povijesti biti upamćen kao jedan od najvažnijih čelnika druge polovice dvadesetog stoljeća."

Njegov je pontifikat jedan od najdužih pontifikata u povijesti katoličke crkve, a Ivan Pavao drugi pozabavio se nekim od najkompliciranijih moralnih i društvenih pitanja u posljednjoj četvrtini prošlog stoljeća. Na svjetskoj sceni, papu se promatra kao velikog ujedinitelja.

Thomas Reese kaže kako je čelna uloge pape u svjetskim događajima posljednjih 25 godina neosporna - pogotovo kada je riječ o krahu komunizma i raspadu Sovjetskog Saveza - kroz podršku poljskom sindikatu Solidarnost.

John Allen, izvjestitelj iz Vatikana za list National Catholic Reporter, smatra da je papa Ivan Pavao drugi učinio velike pomake kroz međuvjersku diplomaciju. "Tri je puta pozvao vjerske čelnike iz cijeloga svijeta da mu se pridruže u Assisiju i mole s njim za mir. Njegovo pružanje ruke židovskom i islamskom svijetu je povijesno. On je pružio ruku i pravoslavnom svijetu."

Rabin Harold White viši je židovski vjerski dužnosnik na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu. On kaže kako je papa cijelog svog života imao veze sa židovskom vjerom: "On je povezan sa židovskom zajednicom još iz dječačkih dana, s obzirom da je jedan od njegovih najboljih prijatelja s kojim je odrastao u Poljskoj bio Židov. Također s teološke točke gledišta, on je uvijek bio snažan pristaša teorije da postoje dva jednako dobra puta do Boga, koju je početkom prošlog stoljeća propovijedao Franz Rosenzweig. Drugim riječima, uspostavio je legitimnost odnosa Židova prema Bogu, neovisno od kršćanstva, što je važan i veliki korak u teološkom razumijevanju."

Imam Benjamin Adbul-Haqq muslimanski je vjerski čelnik u Muhamedovoj džamiji ovdje u Washingtonu. On ističe da je papa Ivan Pavao drugi pružio ruku muslimasnkoj zajednici u vrlo važnom povijesnom momentu: "On pruža ruku muslimanskoj zajednici u trenutku kad joj drugi okreću leđa ili su negativni prema muslimanima, tako da bih rekao da će njegovo nasljeđe za nas biti ljubav i štovanje."

I dok papu u svjetskoj areni smatraju osobom koja je sposobna, u samoj katoličkoj crkvi često ga promatraju kao osobu koja izaziva podijeljenost. Smatra ga se nepopravljim konzervativcem, a izložen je i snažnim kritikama zbog svojih veza s ultra-konzervativnom katoličkom organizacijom Opus Dei, kojoj je zajamčio poseban status unutar hijerarhije rimokatoličke crkve, omogućivši joj neuobičajenu razinu neovisnosti.

Papa Ivan Pavao drugi također je imenovao većinu od sadašnjih 135 kardinala mlađih od osamdeset godina koji imaju pravo glasa na sljedećoj konklavi. I kako se papino zdravstveno stanje zbog Parkinsonove bolesti pogoršava, on se sve više oslanja na svoje pomoćnike. I dok postoji mnogo kandidata koji bi ga mogli naslijediti, stari običaj zabranjuje provođenje bilo kakve kampanje koja bi pomogla izboru nekog kandidata. Recimo i to da postoji jedna uzrečica u Vatikanu o nasljeđivanju papinskog položaja, a otprilike glasi "Oni koji govore, ne znaju. Oni koji znaju, ne govore".

XS
SM
MD
LG