Linkovi

Papa okončao pastoralni posjet Hrvatskoj (9/6/03) - 2003-06-09


Na završetku svog trećeg pohoda Hrvatskoj, papa Ivan Pavao Drugi danas je u Zadru, pred više od 100 tisuća hodočasnika, na povijesnom Forumu predvodio dnevnu molitvu, koja se moli u podne na duhovski ponedjeljak, blagdan Marije Majke crkve. Ovo je, inače, drugi posjet Svetog Oca Zadru, u kojem je papa Aleksandar Treći boravio davne 1177. godine.

Svetoga je Oca na pozornici, izgledom nalik lađi i okićenoj vijencima od dalmatinskog bilja, na kojemu se, između ostaloga, isticao veliki lik Krista Učitelja, prvi pozdravio msgr. Ivan Prenđa, nadbiskup zadarski, kazavši kako građani Zadra i njihovi gosti pozdravljaju Svetoga Oca gromoglasnom pjesmom, što je posebice pokazao zbor od 1.200 pjevača, snažnijom od one kojom su preci pozdravili u Zadru 1177. papu Aleksandra III.

«Izazovi potrošačkog mentaliteta uvelike su nazočni u našem društvu i ova mjesna crkva snažno ih osjeća. Pogađaju posebno našu mladež. S druge strane, Sveti Oče, vidimo i živimo snažne znakove nade koji nas otvaraju budućnosti Božjoj i našoj,» kazao je zadarski nadbiskup Ivan Prenđa i dodao: «Sveti Oče, Vaš pastirski pohod našoj crkvi i našoj domovini u znaku je upravo obitelji. Obitelj će biti u središtu pastoralnih napora Zadarske nadbiskupije u idućoj godini. U Vašoj učiteljskoj nauci, obitelj zauzima središnje mjesto. Želimo Vas slijediti umom, srcem i vjerom u ostvarivanju Božjega nauma s obitelji.»

Bogoslužni skup u Zadru, posljednja postaja Papinog posjeta Hrvatskoj, održao se po svetkovini Duhova na dan koji se slavi u Zadru kao Dan Marije, majke Crkve. Sveti je Otac kazao kako je kroz stoljeća Djevica nastavila biti duhovno nazočna s vjernicima i s njima zajedno molila za neprestani izljev darova Duha na Crkvu, koja se suočava s izazovima koji se javljaju u raznim povijesnim razdobljima.

Ovogodišnji Papin boravak u Hrvatskoj pratilo je oko dvije tisuće akreditiranih novinara i fotoreportera. Njegovo sljedeće putovanje zakazano je 22.lipanj kada treba posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

XS
SM
MD
LG