Linkovi

USA Today: 'Papu očekuje hladan prijem' (22/6/03) - 2003-06-22


U jutrošnjim izdanjima američkih novina pažnju privlači članak u listu USA Today posvećen papinom posjetu Bosni i Hercegovini. Pod naslovom "Papu očekuje hladan prijem", najveći američki dnevni list piše da papa odlazi u “lavlju jazbinu balkanskih svađa”.

"Papa, idi kući" - piše na letcima, koje u Banjoj Luci dijele pravoslavni Srbi, koji optužuju 83-godišnjeg čelnika rimokatoličke crkve da dolazi kako bi pružio političku podršku Hrvatima, a ne duhovno ohrabrenje - piše USA Today.

******

U USA Todayu nalazimo i izvješće da su američke postrojbe jučer u Iraku otkrile supertajnu iračku opremu za šifriranje, kao i hrpe obavještajnih dokumenata.

Akcija, do koje je došlo zahvaljujući jednoj dojavi, otkrila je u jednoj zgradi društvenog centra, između ostalog, i dokumente u kojima se spominje program nuklearnog oružja.

Dokumenti su poslani na analizu američkim obavještajnim ekspertima.

******

A, s jačanjem ljetne turističke sezone, kako piše Washington Post, čuju se sve glasnija upozorenja i od zastupnika u Kongresu, i od sigurnosnih službi američkih aerodroma da se, izvan očiju putnika, u američkim zračnim lukama događaju značajni sigurnosni propusti.

Od Ministarstva za promet se traži brzo pooštravanje kontrole tereta u zračnom prometu, detaljne sigurnosne provjere uposlenika aerodroma, te, konačno, pregled sve checkirane prtljage na eksplozive.

Primjerice, zbog nestašice zaštitara, međunarodni aerodrom Dulles, kraj Washingtona, uspijeva pregledati samo 57 posto checkirane prtljage na eventualne eksplozive. Na istom su aerodromu otkriveni i uposlenici koji bi koristili svoje propusnice za prolaz i prenošenje vlastite prtljage bez pregleda i kada ne bi radili, nego bi privatno nekud putovali.

Savezna vlada još mora završiti sigurnosne provjere za 22 tisuće uposlenika na aerodromima diljem Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG