Linkovi

Menadžer za opoziv: Trump gledao upad u Kapitol na TV-u


Marinac stoji na ulazu u zapadno krilo Bijele kuće, nakon što je Predstavnički dom opozvao predsjednika Donalda Trumpa 13. januara 2021. Prisustvo čuvara znači da se predsjednik nalazi u Ovalnoj kancelariji.
Marinac stoji na ulazu u zapadno krilo Bijele kuće, nakon što je Predstavnički dom opozvao predsjednika Donalda Trumpa 13. januara 2021. Prisustvo čuvara znači da se predsjednik nalazi u Ovalnoj kancelariji.

Glavni menadžer demokrata zadužen za opoziv, kongresmen Džejmi Raskin, optužio je predsjednika Donalda Trumpa da ništa nije preduzeo 6. januara da spriječi svoje pristalice da upadnu u zgradu Kongresa. 

Pratio je to na TV-u, kao neku zabavu, prenos pobune", izjavio je kongresmen Raskin za CNN.

Još nije utvrđen datum za početak suđenja o opozivu u Senatu na osnovu samo jedne tačke - da je podstakao pobunu pozivajući hiljade svojih pristalica da se bore da preokrenu ishod izbora koje je izgubio od demokrate Joe Bidena, koji treba da bude inaugurisan u srijedu popodne.

Demonstranti su se probili u zgradu, prošli kroz kancelarije nekih zakonodavaca i sukobili se sa policijom, a u neredima je poginulo petoro ljudi.

Poslije nekoliko sati haosa u zgradi Kapitola, Trump je pozvao pristalice da "odu kući" ali je dodao: "Volim vas, vi ste veoma posebni."

Pristalice predsednika Donalda Trampa na zapadnom ulazu u Kapitol, 6. januara 2021. za vreme protesta "Zaustavite krađu"
Pristalice predsednika Donalda Trampa na zapadnom ulazu u Kapitol, 6. januara 2021. za vreme protesta "Zaustavite krađu"

Trump je branio svoje poteze i saopštenja uoči napada na Kapitol, i rekao da je govor koji je održao na mitingu prije napada bio "potpuno odgovarajući." Takođe je oštro kritikovao "prevaru sa opozivom", kao nastavak "najvećeg i najžešćeg lova na vještice" u američkoj istoriji.

Nakon što ga je Predstavnički dom opozvao prošle nedjelje, Trump je osudio nasilje u video snimku, navodeći da "nasilje i vandalizam apsolutno nemaju mjesta u našoj zemlji i pokretu "Učinimo Ameriku ponovo velikom", koji je uvijek bio posvećen vladavini zakona."

Suđenje Trumpu, koji je jedini američki predsjednik opozvan dva puta, moglo bi da počne ubrzo posle Bidenove inauguracije. Ako dvotrećinska većina u politički podijeljenom Senatu bude glasala za opoziv, Trumpu bi, prostom većinom glasova, moglo da bude zabranjeno da se ikada ponovo kandiduje za politički položaj.

Predsjednik tek treba da izabere pravni tim koji će ga braniti na suđenju u Senatu. Rudi Đulijani, predsjednikov slični advokat, je jedan od kandidata iako je Džej Hogan Gidli, nacionalni sekretar za štampu Trumpove kampanje, na Tviteru napisao da "predsjednik Trump još nije donio odluku koji će ga advokat ili advokatska firma zastupati na suđenju koje je sramni napad na naš Ustav i demokratiju."

Raskin, glavni menadžer za opoziv, nazvao je Trumpove poteze "najopasnijim zločinom počinjenim protiv SAD", ističući da su izgrednici "bili na korak od toga da pronađu i objese potpredsjednika", Mike Pencea. Kada su izgrednici upali u Kapitol, Pence je predsjedavao sjednicom na kojoj je Kongres trebalo da potvrdi glasove Elektorskog koledža prema kojima je Biden 3. novembra pobijedio Trumpa.

Na Trumpovo razočarenje i bijes, Pence je odbacio predsjednikove ponovljene pozive da blokira potvrdu Bidenove pobjede.

Pored toga, Raskin, koji je kongresmen iz države Merilend, rekao je: "Bio je tu i jedan odred ubica koji je tražio Nensi Pelosi" - predsjedavajuću Predstavničkog doma. Pelosi je prošle nedjelje predsjedavala sjednicom na kojoj je sa 232 glasa za i 197 protiv izglasan opoziv Trumpa, a desetoro republikanaca se pridružilo demokratama glasajući za opoziv.

Senator Lindzi Grejem iz Južne Karoline, koji čvrsto podržava predsjednika Trumpa, rekao je da su demonstranti "oskrnavili sjedište vlade" ali je okrivio Pelosi za bezbjednosne propuste.

"Kako se dođavlo do moglo desiti", rekao je Grejem na Fox News-u? "Gdje je bila Nensi Pelosi? Njen posao je da se postara da je Kapitol bezbjedan." Nekoliko visokih zvaničnika zaduženih za bezbjednost podnijelo je ostavke poslije nasilja, pod prijetnjom zakonodavaca da će biti optušteni ukoliko sami ne podnesu ostavke.

Dru Hamil, zamjenik šefa osoblja Pelosi, odgovorio je na Grejemov komentar rekavši da ona ne može da bude odgovorna za divljanje demonstranata, od kojih su desetine poslije toga uhapšene.

Ovaj sramni pokušaj da se prebaci krivica za napad rulje na Kapitol je apsurdan i patetičan", napisao je Hamil na Tviteru dodajući da Grejem "samo treba da se pogleda u ogledalo ako želi da počne da upire prstom u nekoga. On je više puta izazivao sumnje u poštene izibore i opasno raspaljivao plamen desničarskog neznanja i lažnih teorija" (da je Trump pokraden na izborima).

Raskin je rekao da će se suđenje koncentrisati na Trumpovu ulogu u maršu na Kapitol poslije mitinga blizu Bijele kuće na kojem je nastavio da ponavlja neosnovane tvrdnje, koje je iznosio nedjeljama, da zbog izborne prevare nije dobio drugi mandat, i pozvao pristalice da marširaju na Kapitol.

Dik Durbin iz Ilinoisa, drugi po rangu demokrata u Senatu, izjavio je za CNN da iako će Trumpov četvorogodišnji mandat isteći do trenutka kada počne suđenje o opozivu, "on će biti pozvan na odgovornost zbog događaja 6. januara."

XS
SM
MD
LG