Linkovi

Koji bezbjednosni propusti su doveli do nereda na Capitol Hillu?


Sukob Trumpovih pristalica sa policijom na Capitol Hillu
Sukob Trumpovih pristalica sa policijom na Capitol Hillu

Opsada Capitola, gdje se nalaze Predstavnički dom i Senat, predstavlja jedan od najozbiljnijih bezbjednosnih propusta u novijoj istoriji SAD, kažu bivši i aktuelni pripadnici policije za Reuters.

Neredi u Kongresu, tokom kojih su stradale četiri osobe, dogodili su se pošto je masa nasilnih pristalica predsjednika Donalda Trumpa probila policijske korodone, što je ocijenjeno kao katastrofalni propust u pripremi.

Iako događaji poput predsjedničke inauguracije zahtijevaju detaljnu bezbjednosnu pripremu u koju su uključene mnoge bezbjednosne službe, obezbjeđivanje zajedničke sjednice oba doma Kongresa na kojoj je trebalo da se potvrdi rezultat izbora, bilo je mnogo lošije isplanirano, kažu zvaničnici. Uprkos tome što su pristalice predsedjnika Donalda Trumpa prijetile nasiljem.

Za obezbeđivanje sjednice Kongresa je u početku bila zadužena samo policija Capitol Hilla, koja broji oko dve hiljade pripadnika i zadatak joj je da štiti zgradu Kongresa i njenu okolinu.

Nije jasno zbog čega nisu angažovane i druge policijske službe i zašto je naoružanim fedealnim agentima trebalo nekoliko sati da dođu do Kongesa i spriječe rulju da upadne na Capitol Hill. Nasilju je prethodio govor predsjednika Donalda Trumpa koji je izbore ocijenio kao "napad na demokratiju" i pozvao pristalice da se "prošetaju do Capitola" u "Maršu za spas Amerike".

Potvrđivanju izbornih rezultata u Kongresu, što je inače formalnost, ovoga puta prethodile su brojne prijetnje nasiljem Trumpovih pristalica na društvenim mrežama.

Bez obzira na sve najave nasilja, policija Capitol Hilla nije unaprijed tražila pomoć da obezbijedi zgradu Kongresa, kaže neimenovani zvaničnik za Reuters. I Nacionalna garda, koju je mobilisala gradonačelnica Washingtona, izašla je na ulice više od jednog sata pošto su nasilni demonstanti probili barikade na Capitol Hillu.

S druge strane, pripadnici svih bezbjednosnih službi su nasilno rastjerivali demonstrante ispred Bijele kuće tokom protesta zbog ubistva crnca Džordža Flojda.

Policija Capitol Hilla nije odgovorila na zahtjev Reutersa za komentar.

Pripadnici te policije su inače dužni da stoje na stepenicama Kongresa i štite ulaz, ali kako ukazuje biviši pripadnik policije Capitola Terens Gejner, ta zgrada ima toliko drugih vrata i prozora, da ih je nemoguće sve obezbjediti.

"Kada su izgubili kontrolu nad stepenicama, izgubili su i sva vrata i prozore", kaže Gejner.

Nasilne Trampove pristalice u zgradi Kongresa
Nasilne Trampove pristalice u zgradi Kongresa

"Zaista sam morao da pogazim sve u šta sam vjerovao jer sam mislio da nije moguće ući u Capitol. Imam ogromno povjerenje u muškarce i žene koji obezbjeđuju zgradu Kongresa, ali sada se mora utvrditi odgovornost i mora se dobro analizirati šta je krenulo naopako", kaže Gejner.

Demokratski predstavnik u Kongresu iz Teksasa Vinsente Gonzales ocijenio je da je "policija uradila dobar posao s obzirom na okolnosti, ali da je jasno da nije postojao plan".

"Tako dugo planiran prostest je trebalo da podrazumijeva i prisustvo velikog broja policajaca", kaže Gonzales.

Neki demokratski članovi Kongresa su, iz straha od izbijanja nasilja, više od nedjelju dana pokušavali da pritisnu bezbjednosne službe da objave saznanja o prijetnjama. Ali, nije bilo naznaka da se neka služba ozbiljno bavila procjenama za izbijanje nasilja, niti kako da se sa tim izbori, kaže neimenovani izvor za Reutersa.

Protesti u Vašingtonu obično podrazumijevaju nedjelje planiranja i okupljanje svih bezbjednosnih službi - od lokalne policije, preko Tajne službe, policije Capitola - u vašingtonskom ogranku FBI-a, gdje se koordinira njihovo djelovanje. Ali, nije poznato da li se to desilo i uoči ovog protesta.

Neimenovani pripadnik federalne policije rekao je za Reuters da je "šokiran koliko je policija na Capitolu bila nespremna".

"Teško je shvatiti zbog čega nisu bili bolje pripremljeni, jer je njihova primarna uloga da obezbjeđuju Kongres".

Nasilje je krenulo poslije govora predsjednika Donalda Trumpa u kome je ponovio da su izbori pokradeni i pozvao svoje pristalice na "marš do Capitol Hilla".

Bijela kuća nije odgovorila na upit Reutersa za komentar o ulozi predsjednika u nasilju.

Nil Tragmen, bivši obavještajac, nazvao je upad u Capitol "neshvatljivim" i istakao da je policija ispred Kongresa obično spremna na prisustvo manjeg broja ljudi.

On je okrivio predsjednika za nasilje.

"Ovo nije protest, pređena je granica. Ovo je terorizam".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG