Linkovi

Washington: Prekinuta sjednica Kongresa. Trumpove pristalice upale u zgradu


Trump supporters try to break through a police barrier, Jan. 6, 2021, at the Capitol in Washington.
Trump supporters try to break through a police barrier, Jan. 6, 2021, at the Capitol in Washington.

Sjednica oba doma američkog Kongresa, Senata i Predstavničkog doma, na kojoj bi trebalo da budu potvrđeni glasovi Elektorskog koledža i pobjeda demokrate Džoa Bajdena, prekinuta je kada su desetine pristalice odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa upale u zgradu Kongresa. Donald Trump i dalje ulaže napore da poništi izborni rezultat i ostane u Bijeloj kući.

Supporters of US President Donald Trump enter the US Capitol's Rotunda on January 6, 2021
Supporters of US President Donald Trump enter the US Capitol's Rotunda on January 6, 2021

Policija je ispalila suzavac i evakuisala nekoliko okolnih zgrada, dok su neki demonstranti bili u hodnicima zgrade Kongresa.

Protesters walk as U.S. Capitol Police officers watch in a hallway near the Senate chamber at the Capitol in Washington, Wednesday, Jan. 6, 2021, near the Ohio Clock. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)
Protesters walk as U.S. Capitol Police officers watch in a hallway near the Senate chamber at the Capitol in Washington, Wednesday, Jan. 6, 2021, near the Ohio Clock. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

"Ovo je pokušaj puča" na twitteru je napisao Adam Kinzinger, republikanski predstavnik.

Policija je članovima Kongresa naložila da uzmu maske za gas ispod sjedišta i da se pripreme da ih stave. Policajci na ulazu u salu Predstavničkog doma potegli su pištolje dok je neko pokušavao da uđe, a zatim su naložili prisutnima da zbog bezbjednosti legnu na pod, prenosi Reuters.

Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer uvela je policijski čas.

Guverner savezne države Virdžinija najavio je slanje trupa i nacionalne garde iz te države.

Šta je prethodilo

Hiljade pristalica predsjednika Donalda Trumpa, među kojima su članovi ultradesničarskih grupa, okupile su se u Vašingtonu da protestuju zbog navodne izborne prevare u danu kada se američki Kongres sastaje da potvrdi pobjedu demokrate Džoa Bajdena na predsjedničkim izborima u novembru.

Trump, koji je izgubio izbore, obratio se demonstrantima okupljenim kod parka u blizini Bijele kuće.

Protesti pristalica Donalda Trumpa u Washingtonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

"Nikada nećemo odustati. Nikada nećemo priznati poraz", rekao je Trump dok su okupljeni uzvikali "Želimo Trumpa".

"Ne priznajete poraz kada je u pitanju krađa. Naša zemlja je trpila previše i nećemo to više dozvoliti".

U više navrata rekao je da "zemlje trećeg svijeta imaju poštenije izbore od američkih", da mediji nisu fer, kritikovao je pojedine republikance, nazivajući ih slabim i pozvao potpredsjednika Mike Pencea da "uradi ispravnu stvar", prenosi Reuters.

Electoral College Protests Trump
Electoral College Protests Trump

Uloga potpredsjednika u procesu potvrđivanja glasova u Kongresu je ceremonijalna i on nema moć da poništi rezultate izbora, iako se nalazi pod pritiskom predsjednika Trumpa da to učini.

Prije Trumpa, na skupu nazvanom “Spasimo Ameriku” govorili su članovi njegove porodice, sinovi Eric i Don Jr. kao i lični advokat Rudi Giuliani.

Formalna potvrda

Američki Kongres, najviše zakonodavno tijelo Sjedinjenih Američkih Država, u srijedu treba formalno da prebroji elektorske glasove i potvrdi rezultate predsjedničkih izbora, na kojima je pobijedio demokrata Joe Biden.

Ukupno 535 članova Kongresa, koji čine Senat i Predstavnički dom, zasijedanje počinju u jedan sat poslije podne po lokalnom vremenu. Sjednicom predsjedava aktuelni potpredsjednik države i predsjedavajući Senatom Mike Pence.

Riječ je o jednoj od finalnih procedura verifikacije ishoda izbornog procesa u SAD-u koju propisuje američki Ustav.

Prema rezultatima Elektorskog koledža, koje je to tijelo usvojilo 14. decembra, potvrđena je predviđena izborna pobjeda demokratskog kandidata Josepha Bidena nad republikanskim kandidatom i aktuelnim predsjednikom Donaldom Trumpom. Na osnovu tih rezultata izabrani predsjednik Biden osvojio je 306 elektorskih glasova naspram Trumpovih 232.

Protivljenje kongresnoj potvrdi glasanja Elektorskog koledža najavilo je više od stotinu republikanskih kongresmena u Predstavničkom domu i 13 članova Senata.

Inače, svaki član Kongresa ima pravo da se po bilo kom osnovu usprotivi prebrojavanju elektorskih glasova iz pojedinačnih država. Po prigovoru se, međutim, ne postupa ukoliko nije uložen u pisanoj formi i ako ga nisu potpisali po jedan član Predstavničkog doma i Senata.

U slučaju kada postoji takav zahtjev – zajednička sjednica dva doma Kongresa se prekida i njihovi članovi počinju odvojena zasjedanja kako bi prigovori bili razmotreni. Da bi prigovor bio usvojen, potrebno je da ga odobre oba doma Kongresa. Ukoliko se to ne dogodi - prelazi se ponovo na brojanje elektorskih glasova.

Gotovo je sigurno da će Kongres odbaciti prigovore, s obzirom na to da demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu, dok su pojedini republikanski članovi Senata najavili da će podržati potvrdu izbornog rezultata.

Inače, proces kongresne verifikacije izbornog ishoda u Washingtonu prati okupljanje pristalica odlazećeg predsjednika koje je Donald Trump lično pozvao na protest, aludirajući bez prezentovanja validnih dokaza na navodnu izbornu krađu. Oni su skupove počeli da održavaju u utorak na centralnim gradskim ulicama.

Vašingtonski zvaničnici upozorili su Trumpove pristalice da sa sobom ne nose naoružanje. Istovremeno, na gradskim ulicama raspoređene su i stotine pripadnika Nacionalne garde, zbog zabrinutosti od potencijalnih nereda.

Dva dana prije najavljenog protesta u Vašingtonu priveden je Enrike Tario, jedan od lidera desničarske grupe Ponosni dječaci (Proud boys), zbog sumnje da je ranije zapalio zastavu pokreta za prava crnaca Black Lives Matter (Životi crnaca su važni). Tario je prilikom hapšenja kod sebe imao dvije automatske puške.

Pripadnici Nacionalne garde na jednoj od vašingtonskih metro stanica (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)
Pripadnici Nacionalne garde na jednoj od vašingtonskih metro stanica (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)

Zbog optužbi za nošenje oružja Tariju je zabranjen boravak u Washingtonu.

Trump odbija poraz

Podsjetimo, aktuelni predsjednik Donald Trump, odbija da se saglasi sa elektorskom potvrdom pobjede demokratskog kandidata – iako je krajem novembra izjavio da će napustiti Bijelu kuću ukoliko se upravo to bude dogodilo.

Trump dovodi u pitanje rezultate glasanja tvrdeći, bez prezentovanja validnih dokaza, da su izborni proces obilježile neregularnosti koje su doprinijele Bidenovoj pobjedi.

U te svrhe Trampova kampanja i njegovi advokati podnijeli su brojne tužbe i prigovore u državama koje su bile ključne za ishod predsjedničkih izbora, kao i dvije tužbe pred Vrhovnim sudom – ali nijedan od tih poteza do sada nije urodio plodom.

Tužbe i prigovori odbacivani su kao neosnovani, kako pred lokalnim sudovima, tako i pred Vrhovnim sudom – najvišom američkom pravosudnom institucijom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG