Linkovi

Najnovije

update

Trump drugi put opozvan u Predstavničkom domu

U.S. House Speaker Nancy Pelosi, D-Calif., presides over the vote to impeach President Donald Trump for a second time, a week after his supporters stormed the Capitol building, on the floor of the House of Representatives in Washington, Jan. 13, 2021.
U.S. House Speaker Nancy Pelosi, D-Calif., presides over the vote to impeach President Donald Trump for a second time, a week after his supporters stormed the Capitol building, on the floor of the House of Representatives in Washington, Jan. 13, 2021.

Nedjelju dana pošto su pristalice predsjednika Donalda Trumpa upale u američki Capitol, članovi Predstavničkog doma glasali su za opoziv predsjednika, na osnovu samo jedne tačke optužnice - podsticanja pobune - zbog uloge koju je imao u neredima u kojima je poginulo petero ljudi.

Za opoziv je glasalo 229 članova Predstavničkog doma, uključujući desetero republikanaca, dok je protiv bilo njih 194. Za vrijeme prvog opoziva, nijedan republikanac nije glasao za rezoluciju.

Trump je tako postao prvi predsjednik u historiji koji je opozvan dva puta u Predstavničkom domu.

„Znamo da je predsjednik Sjedinjenih Država podstakao ovu oružanu pobunu protiv naše zemlje. Mora da ide. On je jasna i prisutna opasnost za naciju koju svi volimo”, poručila je predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi na početku debate o opozivu.

Najmanje šestero republikanaca najavilo je da će se pridružiti demokratama u drugom opozivu Trumpa, samo sedam dana prije nego što napusti dužnost a na predsjednički položaj stupi novoizabrani predsjednik Joe Biden.

Lider većine u Predstavničkom domu Steny Hoyer, drugi po rangu demorata u tom tijelu izjavio je da njegova stranka planira da pošalje optužnicu u Senat „čim ona bude spremna”, dok je predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi imenovala devet menadžera, koji će predstaviti slučaj protiv Trumpa tokom suđenja u Senatu.

Međutim, republikanski lideri odbacili su pozive demokrata da se suđenje u Senatu održi odmah, zbog čega je gotovo sigurno da Trump neće biti smijenjen prije isteka mandata naredne nedjelje.

Lider većine u Senatu Mitch McConnell izjavio je da je najbolje da Kongres provede narednih 7 dana dajući doprinos mirnoj inauguraciji i prenosu vlasti. On je ranije poručio da suđenje u tom tijelu neće moći da počne prije 19. januara, kada se senatori vraćaju s pauze.

Njegov portparol potvrdio je u srijedu na Twitteru izvještaj dnevnika Washington Posta da je McConnell informisao demokratskog lidera u Senatu Chucka Schumera da nije spreman da zakaže vanredno zasjedanje na kojem bi se razmatrala Trumpova smjena poslije opoziva u Predstavničkom domu.

Trump u video snimku osudio nasilje, bez pominjanja opoziva

Poslije opoziva, Bijela kuća je objavila video snimak u kome se predsjednik Trump obraća naciji, osuđuje nasilje i poziva Amerikance da prevaziđu „trenutne strasti” i ujedine se.

„Želim da jasno osudim nasilje koje smo vidjeli prošle nedjelje", rekao je dva puta opozvani predsjednik. „Nasilje rulje je suprotno svemu u šta vjerujem. Nijedna moja prava pristalica ne bi nikada podržala političko nasilje i nepoštovanje prema snagama reda.”

Trump je, međutim, u poruci i aludirao na poteze društvenih mreža koji su blokirali njegove naloge i onesposobili desničarsku platformu Parler.

„Ovo su napeta i teška vremena. Pokušaji da se cenzurišu, javno osuđuju i stave na crnu listu naši sugrađani su pogrešni i opasni”, objavio je.

„Rasprava na mjestu zločina”

„Razmatramo ovu historijsku mjeru na mjestu gdje se dogodio zločin”, poručio je demokratski kongresmen Jim McGovern na početku sjednice.

„Predsjednik SAD podstrekivao je puč u ovoj zemlji. Ljudi su stradali. Svi bismo trebalo da budemo bijesni. Ukoliko ovo nije prekšaj koji zalužuje opoziv, ja ne znam šta je”, rekao je on.

Demokratski kongresmen Julian Castro, bivši predsjednički kandidat, nazvao je Trumpa „najopasnijim čovjekom koji je ikada bio u Ovalnoj kancelariji”.

Vođa republikanaca u Predstavničkom domu Kevin McCarthy izjavio je da predsjednik Trump snosi odgovornost za napad na Kongres, iako se prethodno usprotivio opozivu predsjednika.

„Predsjednik snosi odgovornost za napad na Kongres. Trebalo je da odmah osudi postupanje mase čim je vidio šta se događa”, rekao je on.

Ocijenio je međutim da bi „opoziv predsjednika za tako kratko vrijeme bila greška”.

Republikanci u Predstavničkom domu koji se protive opozivu iznijeli su argumente da su demokrate otišle predaleko, jer je Trump na pragu da napusti položaj, i da bi trebalo napraviti komisiju da istraži događaje u vezi sa upadom u Capitol.

„Ovo je zastrašujuće jer se ne radi samo o opozivu predsjednika Sjedinjenih Država. Radi se o poništavanju predsjednika, ukidanju prava na mišljenje njemu i svim ljudima sa kojima se ne slažete”, kazao je republikanski kongresmen Jim Jordan, jedan od glavnih Trumpovih saveznika za vrijeme opoziva 2019.

Republikanci protiv Trumpa

President Donald Trump speaks with reporters before boarding Air Force One Jan. 12, 2021, at Andrews Air Force Base, Maryland, to travel to Texas.
President Donald Trump speaks with reporters before boarding Air Force One Jan. 12, 2021, at Andrews Air Force Base, Maryland, to travel to Texas.

Iako mali, raste broj republikanaca koji najavljuju da će glasati za opoziv Donalda Trumpa, pošto su negove pristalice prije nedelju dana izazvale nerede u Kongresu u kojima je poginulo petoro ljudi.

Republikanska predstavnica iz Wyominga i članica republikanskog liderskog tima u Predstavničkom domu, Liz Cheney​, rekla je da će glasati za opoziv Trumpa.

"Nikada nije bilo veće izdaje SAD, predsjedničke pozicije i ustava nego sad", rekla je ona.

Takođe, predstavnci iz New Yorka John Katko i iz Illinoisa Adam Kinzinger​, obojica republikanci, najavili su da će glasati za opoziv.

Demokrate će na glasanje u srijedu iznijeti rezoluciju o opozivu predsjednika Donalda Trumpa i imaju dovoljno glasova da bude usvojena, pošto imaju 218 od 435 mjesta u Predstavničkom domu.

Ni lideri republikanaca u tom domu ne daju znake da će svoje članove pritiskati da glasaju protiv rezolucije. Ipak, sve i da prođe Predstavnički dom, malo je vjerovatno da će rezolucija o opozivu proći i u Senatu, gdje je na kraju potrebno dvije trećine glasova.

Predstavnički dom je u utorak uveče usvojio rezoluciju kojom se od potpredsjednika SAD Mikea Pencea traži da se pozove na 25. amandman i predsjednika proglasi nesposobnim za obavljanje dužnosti.

Pence ima 24 sata da se o tome izjasni, ali do sada nije nagovještavao da želi razrješenje Trumpa.

Zbog toga će Predstavnički dom, kako je i najavljeno, glasati o opozivu, što je opcija B.

"Predsjednik predstavlja prijetnju po naš ustav, zemlju i narod i mora smjesta biti razriješen dužnosti", rekla je predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi.

Speaker of the House Nancy Pelosi, D-Calif., holds a news conference on the day after violent protesters loyal to President Donald Trump stormed the U.S. Congress, at the Capitol in Washington, Jan. 7, 2021.
Speaker of the House Nancy Pelosi, D-Calif., holds a news conference on the day after violent protesters loyal to President Donald Trump stormed the U.S. Congress, at the Capitol in Washington, Jan. 7, 2021.

Osim Pencea, ni ostali članovi Trumpovog kabineta nisu se izjasnili za smjenu predsjednika kojem je do kraja mandata ostalo sedam dana.

Trump i Pence su se u ponedjeljak sastali u Bijeloj kući, prvi put od prošle nedjelje. Pence je naljutio Trumpa time što nije htio da ospori rezultate glasanja Elektorskog koledža, odnosno pobjedu Joea Bidena.

Neimenovani zvaničnik administracije kazao je da su se Trump i Pence saglasili da oni koji su pravili nerede na Capitolu ne predstavljaju pokret "Amerika prvo" od 75 miliona Trumpovih glasača.

Mike Pence and Donald Trump
Mike Pence and Donald Trump

Iako se Trumpov mandat završava 20. januara, Predstavnički dom je na četiri stranice obrazložio prijedlog za opoziv i naveo da je "Trump pokazao da će i dalje biti prijetnja po nacionalnu bezbjednost, demokratiju i ustav ako ostane na dužnosti jer se nije ponašao u skladu sa svojim ovlaštenjima i vladavinom prava".

Rezolucija o opozivu takođe uključuje i Trumpove pozive lokalnim zvaničnicima u Georgiji da mu "nađu" 11 hiljada glasova koliko mu je trebalo za pobjedu.

Očekuje se da će rezolucija proći donji dom Kongresa, ali je malo vjerovatno da će Trump biti razriješen u Senatu gdje je potrebna dvotrećinska većina glasova.

Ako se suđenje Trumpu nastavi i posle 20. januara kada na vlast dođe novi predsjednik, presuda da je kriv zabranila bi mu da ikada više radi u nekoj od federalnih službi i da se kandiduje.

U slučaju da Trump bude opozvan, biće jedini od 45 američkih predsjednika koji je opozvan dva puta.

See all News Updates of the Day

SAD traže od suda u Hagu da ne savjetuje povlačenje Izraela sa okupiranih palestinskih teritorija

Propalestinski demonstranti ispred Međunarodnog suda pravde u Hagu, 21. februar 2024. (AP/Peter Dejong)
Propalestinski demonstranti ispred Međunarodnog suda pravde u Hagu, 21. februar 2024. (AP/Peter Dejong)

SAD su saopštile da najviši sud UN ne bi trebalo da izda savjetodavno mišljenje u kojem se kaže da Izrael treba odmah i bezuslovno da se povuče sa teritorija na kojima bi trebalo da bude palestinska država - bez dobijanja bezbjednosnih garancija zauzvrat.

Vršilac dužnosti pravnog savjetnika State Departmenta Richard Visek rekao je Vijeću od 15 sudija Međunarodnog suda pravde u Hagu da "sud ne bi trebalo da pokušava da riješi višedecenijski izraelsko-palestinski sukob izdavanjem savjetodavnog mišljenja koje se fokusira samo na ono što radi jedna strana - Izrael".

"Svaki korak ka povlačenju Izraela sa Zapadne obale i Gaze zahtijeva razmatranje realnih bezbjednosnih potreba Izraela", tvrdi on.

U Hagu se treći dan saslušavaju argumenti u slučaju u kojem je Generalna skupština UN zatražila da sud izda savjetodavno mišljenje o tome koliko je legalna politika Izraela na okupiranim teritorijama, anektiranim poslije rata 1967.

Pedeset i dvije zemlje iznijeće svoje stavove o izraelskoj okupaciji, a većina zahtjeva da Izrael prepusti kontrolu nad tom teritorijom.

Savjetodavna mišljenja MSP u Hagu nisu pravno obavezujuća.

Visek je rekao da sud "može da rješava pitanja koja se nalaze u okviru utvrđenog okvira principa 'zemlja za mir' i parametara principa okupacionog prava, ali da će svako mišljenje koje sud iznese imati posljedice po strane u sukobu i pokušaje da se uspostavi trajni mir".

Palestinski ministar spoljnih poslova Riad Malki pozvao je ranije sud da podrži palestinsko pravo na samoopredjeljenje i proglasi "da je izraelska okupacija nezakonita i da se mora odmah, potpuno i bezuslovno okončati".

Izraelski rat protiv ekstremističkog pokreta Hamas u Gazi traje već pet mjeseci, a SAD nastavljaju da podržavaju ideju palestinske države - iako se izraelski lideri i dalje protive.

Princip "zemlja za mir", o kojem je govorio pravni zastupnik SAD, bio je srž američke diplomatije decenijama i bazirao se na dogovoru Izraela i Egipta iz 1979. postignutom u bazi Camp David, prema kojem se Izrael povukao sa Sinajskog poluostrva u zamjenu za mir i diplomatsko priznanje Egipta.

Ali, pokušaji da se uspostavi mir dugo su osujećivani napadima palestinskih ekstremista, izraelskim širenjem na okupiranoj teritoriji i zbog nemogućnosti dvije strane da se dogovore o teškim pitanjima granica, statusa Jerusalima i palestinskih izbjeglica.

Rat Izraela i Hamasa počeo je napadom ekstremista na Izrael 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, a 240 su zarobljeni kao taoci. Izraelska kontraofanziva na Hamas u Gazi ubila je više od 29.000 ljudi, više od 70 odsto žena i djece, ali i 5.000 do 9.000 boraca Hamasa.

Argumenti SAD pred sudom u Hagu uslijedili su dan nakon što je Washington stavio veto na rezoluciju UN kojom se traži hitan humanitarni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa. SAD su saopštile da će rezolucija ometati pregovore o oslobađanju oko 100 preostalih talaca.

SAD: Tražimo Assangea jer je objavama ugrozio živote obavještajnih izvora

Pristalica Juliana Assangea ispred suda u Londonu sa transparentnom na kojem se traži njegovo oslobađanje, 21. februar 2024. (REUTERS/Toby Melville)
Pristalica Juliana Assangea ispred suda u Londonu sa transparentnom na kojem se traži njegovo oslobađanje, 21. februar 2024. (REUTERS/Toby Melville)

Julian Assange je optužen u Americi zato što je objavio imena obavještajnih izvora, a ne zato što je iznio svoj politički stav, kažu advokati koji zastupaju SAD na ročištu pred sudom u Londonu.

Taj sud treba da odluči da li osnivač WikiLeaksa može da bude izručen Sjedinjenim Državama ili ima prava da se još žali na taj američki zahtjev. Rasprava je počela u utorak.

SAD traže Assangea zato što je 2010. godine na WikiLeaksu objavio povjerljiva dokumenta američke vojske i diplomatske prepiske. Oni kažu da je tim objavama ugrozio živote američkih agenata i da nema izgovora za to što je uradio. Assange i njegove pristalice smatraju ga novinarem i herojem koji je progonjen zato što je otkrio loše stvari koje su SAD uradile.

Assangeovi advokati su sudu u Londonu rekli da je slučaj politički motivisan, i da je on meta jer je razotkrio zlodjela države, kao i da je bivši američki predsjednik Donald Trump zatražio da mu se daju "detaljne opcije" kako Assange može biti likvidiran.

Ali, u srijedu su zastupnici SAD rekli da su optužbe protiv Assangea "bazirane na vladavini prava i dokazima". Advokatica Clair Dobbin je sudu rekla da je "to što gone Assangea možda bez presedana, ali da je i to što je on uradio bez presedana".

"Assange je neselektivno i svjesno objavio da čitav svijet vidi imena pojedinaca koji su bili obavještajni izvori SAD. I te činjenice ga inkriminišu, a ne politički stav", rekla je Donbin.

Dobbin je također odgovorila na tvrnje Assangeovih advokata koji su citirali navodni plan SAD da ubiju ili kidnapuju Assangea dok je bio u ambasadi Ekvadora u Londonu, što je 2021. objavio portal Yahoo News.

Ona je rekla da je Washington dao garancije kako će prema Assangeu biti postupano u zatvoru i da to "potpuno demantuje njegove pretpostavke o tome šta mu se tamo može dogoditi".

Zbog toga što su objave WikiLeaksa navele ljude da kradu dokumenta i objavljuju imena obavještajnih izvora SAD, Assange ne može biti tretiran kao običan novinar, niti WikiLeaks kao običan izdavač, kaže Dobbin.

Žena nosi transparent sa porukom "Pravda je kada se zatvore ratni zločinci, a ne oni koji su nešto objavili" u Londonu, 21. februar 2024. (AP/Alastair Grant)
Žena nosi transparent sa porukom "Pravda je kada se zatvore ratni zločinci, a ne oni koji su nešto objavili" u Londonu, 21. februar 2024. (AP/Alastair Grant)

Assange nije prisustvovao ročištu, niti se uključio online jer se ne osjeća dobro, prenela je njegova supruga Stella.

On je proveo sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu prije nego što je 2019. godine uhapšen i prebačen u zatvor, zato što se nije pojavio na sudskom ročištu u drugom slučaju pred britanskim sudom.

Od tada se nalazi u maksimalno obezbjeđenom zatvoru, gdje se i oženio. Britanija je 2022. odobrila njegovo izručenje SAD, ali se on žalio na tu odluku.

Njegovi advokati kažu da bi mogao da dobije do 175 godina zatvora u Americi, ali da je vjerovatnija kazna od 30 do 40 godina. Američki tužioci su rekli da zatvorska kazna ne bi bila duža od 63 mjeseca.

Ako sud u Londonu presudi u korist Assangea, to znači da će on imati dalje pravo žalbe i da će ostati u Britaniji. Ali, ako izgubi, to će značiti da može odmah da bude izručen Americi. Preostaje mu žalba Evropskom sudu za ljudska prava, ali njegovi advokati i supruga strahuju da može biti izručen i prije nego što sud donese odluku, pa su najavili hitnu žalbu.

update

Dodik se pohvalio Putinu opstrukcijom puta BiH u NATO. Lider Rusije nagovijestio jaču saradnju

Susret Dodika i Putina u Kazanju, 21. februar 2024. (Photo by Sergei BOBYLYOV/ POOL/AFP)
Susret Dodika i Putina u Kazanju, 21. februar 2024. (Photo by Sergei BOBYLYOV/ POOL/AFP)

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik stigao je na otvaranje Igara budućnosti u Kazanju, gdje je razgovarao Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije.

„Meni je čast da sam ovdje i da ponovo mogu da Vas sretnem”, rekao je Dodik Putinu u četvrtom susretu poslije ruske invazije na Ukrajinu.

Prenio je Putinu da se Republika Srpska protivi bilo kakvim zapadnim sankcijama prema Rusiji i da je protiv članstva Bosne i Hercegovine u NATO savez uprkos zapadnim pritiscima.

Putina je informisao kako dobri odnosi sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom olakšavaju situaciju za Republiku Srpsku što se tiče Evrope.

Požalio se Putinu kako je kompletno rukovodstvo entiteta Republike Srpske pod američkim sankcijama.

Sa druge strane, Putin je poručio Dodiku „mi ćemo uraditi još više u našim odnosima. Dobrodošli ste”.

RTRS javlja kako je ruski predsjednik uručio Dodik orden Aleksandra Nevskog za „veliki doprinos razvijanju saradnje Rusije i Bosne i Hercegovine i jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom”.

Putin se zahvalio Dodiku za održavanje redovnih odnosa sa Rusijom i što je kao počasni gost došao na otvaranje Igara budućnosti.

Ruska novinska agencija TASS javlja kako je učešće na Igrama budućnosti uzelo 277 timova iz 107 zemalja. Igre, koje počinju danas i taju do 3. marta, sastoje se od disciplina koje kombinuju naprednu tehnologiju, digitalno okruženje i fizičku aktivnost, navodi agencija.

Dodikov susret sa Putinom dolazi uoči druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu i dok svijet očekuje odgovore na pitanja o smrti najglasnijeg Putinovog kritičara Alekseja Navalnog u zatvoru.

Dodik, kao i Putinova Rusija pod zapadnim su sankcijama – Dodik zbog potkopavanja Daytonskog mirovnog sporazuma, destabilizacijskih aktivnosti i korupcije, a zvaničnici Kremlja, ruske kompanije i drugi subjekti zbog pokretanja rata u Ukrajini.

Bosna i Hercegovina se pridružuje sankcijama Evropske unije. Ali, prema ranijem izvještaju Radija Slobodna Evropa i drugih medija, sankcije se ne sprovode zbog blokada političara iz Republike Srpske.

Cilj Rusije u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu, prema ocjeni mnogih stručnjaka, ogleda se u konfrontaciji sa Zapadom i sprječavanju širenja NATO saveza.

Političari iz Republike Srpske miniraju put Bosne i Hercegovine u NATO i istovremeno podržavaju politiku Kremlja, dok Rusija nastoji zaštiti njihove interese na međunarodnom planu.

Osim susreta sa Putinom, Dodik je isplanirao sastanke i sa drugim saveznicima – predsjednikom Bjelorusije i premijerom Mađarske.

Dodik i Lukašenko se ruku tokom susreta u Minsku, 19. februar 2024. (Foto: Ured predsjednika Bjelorusije)
Dodik i Lukašenko se ruku tokom susreta u Minsku, 19. februar 2024. (Foto: Ured predsjednika Bjelorusije)

Prije odlaska u Kazanj, delegacija iz Republike Srpske predvođena Dodikom je otputovala u Bjelorusiju kako bi održali sastanke sa tamošnjim zvaničnicima iz sektora privrede i poljoprivrede.

A Dodik, kojeg su sankcionisale Sjedinjene Države i Britanija, ali ne i Evropska unija, u ponedjeljak se sastao sa bjeloruskim predsjednikom Lukašenkom, autoritativnim liderom koji se nalazi pod zapadnim sankcijama od 2020. godine zbog izbornih neregularnosti.

Lukašenko, Putinov saveznik, poručio je Dodiku kako je Bjelorusija spremna pomoći Republici Srpskoj, dodavši „došli ste kod svojih prijatelja”. Entitetski predsjednik je rekao kako Lukašenka doživljava kao brata.

Dodikova turneja kojom, kako kaže dokazuje da entitet Republika Srpska nije izolovan, dolazi u trenutku dok evropski zvaničnici očekuju od Bosne i Hercegovine da ispuni nekoliko uslova do marta kako bi mogla očekivati otvaranje pristupnih pregovora.

Dodik je za mart najavio i susret sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji štiti Dodika od sankcija Evropske unije. Nije spominjao da li se uskoro planira sresti sa nekim od zapadnih zvaničnika.

Američka ambasada u Sarajevu jasno je prošlog četvrtka stavila do znanja da će Dodik biti krivac ako se ne ispune traženi uslovi prije rasprave Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

Odbacjujući te navode, Dodik je odgovorio kako se radi o pokušaju da se krivica pripiše njemu i Republici Srpskoj.

Dok se Dodik opire Zapadu, on se istovremeno oslanja zapadni novac u vidu kreditiranja i bespovratnih sredstava.

Zbog Dodikove politike, Evropska unija je ranije stopirala kreditiranje nekoliko projekata vrijednih 600 miliona eura, a što uključuje i autoput od Doboja do Vukosavlja.

Krajem prošle godine, entitetski premijer Radovan Višković, koji se također nalazi na američkoj „crnoj listi”, pisao je Evropskoj banci za obnovu i razvoj, pitajući da li namjeravaju finansirati taj projekat, i najavio alternativna rješenja ako odustanu.

Ekonomski stručnjaci su ranije za Glas Amerike rekli kako su krediti zapadnih finansijskih institucija u pravilu najpovoljniji.

Iako su pojedini zapadni zvaničnici pozivali na finansijsku blokadu entiteta Republika Srpska zbog secesionističkih Dodikovih želja, takve akcije dogodile su se sporadično.

Belgija: EU odobrila 13. krug sankcija protiv Rusije, "jedan od najširih do sad"

Zastave Evropske unije vijore se ispred sjedišta Evropske komisije u Briselu.
Zastave Evropske unije vijore se ispred sjedišta Evropske komisije u Briselu.

Evropska unija je u srijedu odobrila svoj 13. paket sankcija Rusiji, saopštilo je belgijsko predsjedavanje EU na platformi X, potvrđujući ono što su izvori ranije rekli Reutersu.

"Ambasadori EU su se upravo načelno dogovorili o 13. paketu sankcija u vezi sa agresijom Rusije na Ukrajinu", saopštilo je belgijsko predsjedništvo, nazivajući ga "jednim od najširih koje je odobrila EU".

Novim paketom će skoro 200 entiteta i pojedinaca biti dodato na listu, ali neće biti novih sektorskih mjera.

Paket će biti zvanično odobren na vrijeme za drugu godišnjicu početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Napadi Izraela na sjever i jug Gaze, broj poginulih Palestinaca blizu 30.000

Palestinac bježi iz ruševina zgrade u Pojasu Gaze, 21. februar 2024. (AP/Adel Hana)
Palestinac bježi iz ruševina zgrade u Pojasu Gaze, 21. februar 2024. (AP/Adel Hana)

Izraelska vojska je u srijedu saopštila da je izvela napade na sjever i jug Gaze, samo dan pošto su SAD uložile veto na rezoluciju UN kojom se traži hitan humanitarni prekid vatre.

Izraelske snage su objavile da su u napadima ubijene desetine militanata, uključujući i u gradu Kan Junisu, koji je na jugu Gaze. Nastavljeni su udari i na Rafu.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, kojim upravlja Hamas, saopštilo je da je broj poginulih Palestinaca porastao na 29.313 i da je 69.333 ranjeno od početka rata u oktobru.

Oko milion i po ljudi je, prema procjenama, sada smješteno u Rafahu, na samom jugu na granici sa Egiptom. Uglavnom je riječ o ljudima koji su pobjegli sa sjevera Gaze zbog izraelskih napada.

Izrael je najavio da sprema kopnenu ofanzivu na Rafah, uprkos protivljenju nekih zemalja, uključujući i saveznika SAD, zbog civilnih žrtava.

Rat je počeo 7. oktobra kada je Hamas upao u Izrael i u napadu ubio najmanje 1.200 ljudi, i oteo 240 kao taoce. Uslijedila je odmazda Izraela, iz vazduha i sa kopna, u kojoj su poginule desetine hiljada Palestinaca.

Savjet bezbjednosti UN u srijedu nije usvojio prijedlog Alžira o hitnom humanitarnom prekidu vatre, jer je Amerika uložila veto na tu rezoluciju.

"Zahtjev za trenutnim prekidom vatre bez da se od Hamasa traži da se oslobode taoci, neće doprinijeti trajnom miru", rekla je američka ambasadorica u UN Linda Thomas Greenfield.

SAD zajedno sa Egiptom, Katarom i Izraelom učestvuju u pregovorima o oslobađanju talaca i dužoj pauzi u borbama.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG