Linkovi

Kako su američki zakonodavci u zgradi doživjeli haos na Capitol Hillu


People are seen in the House gallery as protesters try to break into the House Chamber at the U.S. Capitol on Wednesday, Jan. 6, 2021, in Washington. (AP Photo/Andrew Harnik)
People are seen in the House gallery as protesters try to break into the House Chamber at the U.S. Capitol on Wednesday, Jan. 6, 2021, in Washington. (AP Photo/Andrew Harnik)

Američki zakonodavci prepričavali su u srijedu mahnite scene evakuacija i naređeno im je da ugrabe gas maske dok su pro-Trumpovi ekstremisti napadali Kapitol.

Upad je prisilio Senat na pauzu dok je bio u postupku potvrđivanja izborne pobjede novoizabranog predsjednika Joea Bidena.

“Bila sam jedna od desetak predstavnika u galeriji iznad poda Doma. Izvukli smo plinske maske i morali smo se spustiti na zemlju ”, napisala je na Twitteru kongresmenka Pramila Jayapal, demokrat iz države Washington.

"Kapitolska policija zabarikadirala je vrata i izvukla oružje", ispričala je. "Na kraju su nam rekli da moramo brzo izaći."

"Upućeni smo da legnemo na pod i stavimo plinske maske", tvitnuo je Dan Kildee, demokrat iz Michigana. "Osiguranje sale i policija Kapitola izvlače oružje dok demonstranti lupaju o ulazna vrata sale."

Suzavac je raspoređen u Rotundi kako bi odvratio Trumpove pristaše koji su probili sigurnosne linije Kapitola.

Razgovarajući s ruskim servisom VOA-e, republikanski kongresmen Greg Murphy iz Sjeverne Karoline rekao je da su se mnoge njegove kolege zabrinule za svoju sigurnost.

"Ali evakuirani smo na siguran i uredan način."

Kako je u srijedu popodne na Capitol Hillu na snazi bila potpuna blokada, mnogi su zastupnici koristili društvene mreže kako bi javili svojim biračima i sljedbenicima da su na sigurnom.

"U Kapitolu sam. Na sigurnom sam, a moj tim i ja smo se sklonili na sigurno mjesto.

Predsjednik Sjedinjenih Država potaknuo je nerede koji su sada obuzeli Kapitol. Dvoranama Kapitola lutaju izgrednici. Vidjela sam ih vlastitim očima" napisala je kongresmenka Cori Bush.

"Sigurna sam, ali slomljena srca zbog onoga što trpimo u Kapitolu naše države.

Trčanje za naš život kao članova Kongresa u Sjedinjenim Državama zaista je poražavajuće i totalno šokantno", piše Ilhan Omar.

Sigurnosni službenici ukinuli su blokadu na Capitol Hillu u srijedu navečer, s desecima Trumpovih pristaša i dalje izvan Capitola, uprkos policijskom satu u Washingtonu.

Policiju su čuli kako je Trumpovim pristašama i promatračima govorila kako bi trebali dobrovoljno napustiti područje ili riskirati uhićenje zbog kršenja policijskog sata.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG