Linkovi

Nova hapšenja poslije nasilnog upada u Kongres


Pristalice predsjednka Donalda Trumpa u zgradi američkog Kongresa.
Pristalice predsjednka Donalda Trumpa u zgradi američkog Kongresa.

Čovek koji je snimljen kako nosi govornicu iz sale Predstavničkog doma za vrijeme nasilnog upada pristalica predsjednika Donalda Trumpa u zgradu američkog Kongresa uhapšen je u petak veče.

Adam Christian Johnson sa Floride priveden je na osnovu federalnog naloga za hapšenje, a identifikovan je na društvenim mrežama nakon što je FBI od građana zatražio informacije o prestupnicima.

On bi u ponedjeljak trebalo da bude izveden pred federalni sud.

Policiji se predao i Jacob Anthony Chansley​, koji se u u gradi Kongresa slikao ogrnut krznom, sa rogovima i kopljem sa američkom zastavom.

Sekretarijat za pravosuđe saopštio je da je Chansley​ju četvrtak zvao kancelariju FBI u Washingtonu, da je dobrovoljno razgovarao za organima za sprovođenje zakona i rekao da je došao sa grupom "drugih patriota" iz Arizone na zahtjev predsjednika da "sve patriote" dođu u prijestolnicu 6. januara.

Jacob Anthony Chansley​
Jacob Anthony Chansley​

I Chansley i Johnson su, između ostalog, optuženi za nasilni upad i nezakonito ponašanje u kompleksu Capitola.

Poslije upada su uhapšene desetine ljudi, a federalni agenti tragaju za još desetinama Trumpovih pristalica.

Među Trumpovim pristalicama suočenim sa federalnim optužnicama poslije opsade Kongresa, tokom koje je preminulo 5 osoba, su i jedan član državne skupštine Zapadne Virginije i čovjek koji je upao u kancelariju predsjedavajuće Predstavničkog doma i fotografisao se dok sjedi za njenim stolom, saopštili su federalni tužioci u petak.

Protiv člana državne skupštine Zapadne Virginije Derricka Evansa​ podignuta optužnica nakon što je "sebe snimao za vrijeme upada u Kongres". Evans je uhapšen u svom domu, a subotu je objavio da podnosi ostavku.

Optužen je i Richard Barnett​ iz Arkansasa zbog upada u kancelariju Nancy Pelosi "gdje je ostavio poruku i odnio njenu poštu". Barnettt je takođe priveden.

Vršilac dužnosti sekretara za pravosuđe je objavio da će FBI u saradnji sa policijom prijestonlice Washingtona voditi istragu smrti pripadnika policije Capitola Briana Sicknicka​, koji je u bolnici preminuo od povreda zadobijenih dok je branio Capitol.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG