Linkovi

Demokrate razmatraju Trumpov opoziv, Pelosi pitala vojne lidere o predsjednikovim ovlaštenjima


Predsjednik Donald Trump obraća se pristalicama na protestu u Vašingtonu, 6. januara 2020. (Foto: AP/Jacquelyn Martin)
Predsjednik Donald Trump obraća se pristalicama na protestu u Vašingtonu, 6. januara 2020. (Foto: AP/Jacquelyn Martin)

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi u petak je saopštila da je razgovarala sa načelnikom združenog Generalštaba američke vojske generalom Markom Milijem o tome da se predsjednik Trump spriječi da naredi vojne akcije ili nuklearni napad.

Pelosi je u pismu kolegama navela da je sa generalom Milijem razgovarala o "mjerama predostrožnosti da se nestabilni predsjednik spriječi da započne neprijateljske vojne akcije ili da naredi nuklearni napad", prenosi novinska agencija Asošijeted pres (AP).

Naglasila je da situacija sa "ovim neuravnoteženim predsjednikom ne može biti opasnija".

Portparol američke vojske rekao je da je Pelosi inicirala razgovor i da je general Mili odgovarao na njena pitanja o ovlaštenjima u vezi sa nuklearnim pitanjima.

Američki predsjednici imaju stalan pristup šiframa neophodnim da se ispali nuklearno oružje, ali ni jedan vojni ili bezbjednosni zvaničnik nije javno izrazio zabrinutost u pogledu Trumpovog mentalnog stanja kada je riječ o nuklearnom oružju, prenosi agencija Reuters.

Dva dana poslije nasilnog upada Trumpovih pristalica u zgradu američkog Kongresa, demokrate razmatraju da li da pokrenu proces za brzi opoziv predsjednika Trumpa.

Demokrate u Predstavničkom domu razgovaraju o tom pitanju na prvom stranačkom sastanku od nasilja na Kapitolu i mogle bi već naredne nedelje da podnesu optužnicu za Trampov opoziv.

Pelosi je o mogućem opozivu u četvrtak veče razgovarala sa ostalim stranačkim liderima, nekoliko sati nakon što je poručila da je donji dom Kongresa spreman da preduzme akciju ako se potpredsjednik Majk Pens i drugi zvaničnici ne pozovu na 25. amandman američkog Ustava - koji omogućava da Trumpa smijeni njegov kabinet.

Trump napušta položaj za manje od dvije nedjelje, ali su članovi Kongresa i čak neki zvaničnici njegove administracije počeli u srijedu da razmatraju opcije za njegovu smjenu, nakon što je odlazeći predsjednik ohrabrio svoje pristalice da marširaju na Kapitol, a zatim odbio da snažno osudi nasilni upad i u jednom trenutku pokušao da ga opravda.

Članica Predstavničkog doma Ketrin Klark, jedna od demokratskih liderki u tom tijelu, rekla je da bi određeni proceduralni koraci mogli da im omoguće da preduzmu bržu akciju nego tokom procesa Trumpovog opoziva prošle godine.

"Mogu da potvrdim da smo o tome razgovarali i nadam se da će predsjedavajuća preduzeti dalje korake ako potpredsjednik odbije da uradi ono na šta ga Ustav obavezuje. Svi znaju da je predsjednik poremećen", rekao je za kablovsku mrežu CNN Džejms Klajburn, treći po rangu demokrata u Predstavničkom domu.

Republikanski senator iz Nebraske Ben Sas, koji često kritikuje Trumpa, rekao je da bi "definitivno razmotrio" njegov opoziv.

“Predsjednik nije ispoštovao zakletvu koju je položio po preuzimanju položaja", rekao je Sas u petak za televizijsku mrežu CBS. Naglasio je da je "gnusno" to što je Trump podstrekivao rulju da ide na Kapitol.

Ako Predstavnički dom donese odluku o opozivu, "definitvno ću razmotriti tačke optužnice koje podnesu", rekao je republikanski senator.

Pelosi i lider demokrata u Senatu Čak Šumer zatražili su od Trumpovog kabineta da se pozove na 25. amandman i smijeni Trumpa s položaja prije nego što novoizabrani predsjednik Džo Bajden bude inaugurisan 20. januara. Šumer je rekao da su on i Pelosi pokušali da u četvrtak razgovaraju sa Pensom o toj opciji, ali da nisu uspjeli da stupe u kontakt sa potpredsjednikom.

25. amandman predviđa da se predsednička ovlaštenja prenesu na potpredsjednika ako njegov kabinet zaključi da predsjednik iz fizičkih ili mentalnih razloga nije u stanju da obavlja svoj posao

Pelosi je na konferenciji za novinare u četvrtak prozvala nekoliko članova kabineta, među kojima državnog sekretara Majka Pompea i sekretara za finansije Stivena Mnučina.

"Da li oni podržavaju ove akcije? Da li su spremni da kažu da narednih 13 dana ovaj opasan čovjek može da nanese dalju štetu našoj zemlji", upitala je Pelosi.

Većina demokrata i mnogi republikanci direktno optužuju Trumpa nakon što su stotine demonstranata u srijedu nasilno upale u zgradu Kongresa, pričinile veliku štetu i dovele do masovne evakuacije.

Predsjednik je podsticao svoje pristalice da protestuju dok je Kongres brojao elektorske glasove koji su potvrdili Bidenovu pobjedu na izborima.

Pelosi je naglasila da je "pređen toliki prag" da Traupu ne bi trebalo da bude dozvoljeno da donosi bilo koje odluke.

Trojica demokrata u Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma planiraju da u ponedjeljak podnesu prijedlog za Trumpov opoziv, prenosi AP pozivajući se na neimenovane izvore. Kongresmeni Dejvid Sisilin, Džejmi Raskin i Ted Liu su u tačkama optužnice napisali da su Trumpove izjave "ohrabrile a zatim i rezultirale nezakonitom akcijom na Kapitolu".

Predstavnički dom je opozvao Trumpa 2019. godine ali ga je Senat, u kojem većinu imaju republikanci, oslobodio optužbi početkom 2020. godine.

Pense nije javno govorio o mogućoj Trumpovoj smjeni na osnovu 25. amandmana, ali su šanse za to možda umanjene nakon što su dvije članice kabineta u četvrtak podnijele ostavku u znak protesta, nakon što je Trump podsticao demonstrante, koji su zatim izvršili smrtonosan napad na zgradu Kongresa.

Međutim, visoki zvaničnici Trumpove administracije ipak su pokrenuli mogućnost smjene za vrijeme haosa u Kongresu. Kako prenosi AP, vladini zvaničnici su čak razmatrali proceduru da se Trump proglasi "nesposobnim da obavlja dužnost".

Ni jedan član kabineta nije javno podržao taj potez, koji bi predvidio da Pens preuzme položaj predsjednika. Prema 25. amandmanu, Tramp bi mogao da ospori odluku o smeni, ali bi kabinet mogao brzo da je potvrdi i zadrži Pensa na dužnosti dok o tome budu odlučivali članovi Kongresa.

Predstavnički dom bi brzo mogao da izglasa Trampov opoziv, ali je malo vjerovatno da bi Kongres mogao da predsjednika skloni s položaja narednih 13 dana. Senat bi trebalo da primi optužnicu, a zatim da održi suđenje i izjasni se o njenim tačkama.

Takođe je malo vjerovatno da bi republikanci u Senatu glasali da se Tramp proglasi krivim i smijeni. Demokrate će preuzeti kontrolu nad Senatom kada Bajden bude inaugurisan, a do tada će gornjim domom Kongresa predsjedavati lider republikanske većine Mič Mekonel.

Međutim, primjetno je da Republikanska stranka do sada nije osudila pozive demokrata da se Tramp smijeni.

Bajden se distancirao od zahtjeva demokrata da se Tramp smeni na osnovu 25. amandmana. Portparol novoizabranog predsjednika Endrju Bejts rekao je da je Bajden usredsređen na preuzimanje položaja 20. januara i da će odluku prepustiti "potpredsjedniku, kabinetu i Kongresu".

XS
SM
MD
LG