Linkovi

Moguće optužbe za pobunu zbog nereda u Kongresu


Supporters of President Donald Trump walk down the stairs outside the Senate Chamber as violence erupted at the Capitol following a breach of security, Jan. 6, 2021, in Washington.
Supporters of President Donald Trump walk down the stairs outside the Senate Chamber as violence erupted at the Capitol following a breach of security, Jan. 6, 2021, in Washington.

Uhapšeni zbog nasilnog upada u Kongres u danu kad se trebala potvrditi izborna pobjeda Joe Bidena mogli bi se suočiti sa optužbama za pobunu, saopštilo je Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Država.

Pripadnici policije Capitola bit će među svjedocima i ukoliko se pojave dokazi da se bilo ko od tih policajaca može smatrati saučesnikom, bit će optuženi, rekao je vršilac dužnosti glavnog tužioca Michael Sherwin.

“Sve mogućnosti su na stolu”, uključujući optužbe za pobunu i urotu, rekao je Sherwin.

On je također rekao da je iz kancelarija senatora ukradena elektronika koja bi potencijalno mogla ugroziti nacionalnu sigurnost

Predsjedavajuća Zastupničkog doma pozvala je ranije šefa policije Capitola Stevena Sunda da podnese ostavku, nakon što službenici saveznih snaga zaduženih za zaštitu Kongresa nisu spriječili nasilne pristalice Donalda Trumpa da upadnu u Capitol.

Brojni službenici policije Capitola djelovali su hrabro i sa velikom brigom za osoblje, članove Kongresa, Capitol, i dugujemo im našu zahvalnost. Ali je došlo do neuspjeha u vrhu policije”, rekla je Pelosi.

Službenici policije Capitola povukli su se dok je nasilna skupina napredovala, dopuštajući Trumpovim pristalicama bijesnim zbog njegovog izbornog poraza, da uđu u Kongres kako bi poremetili ovjeru glasova pobjede novoizabranog predsjednika Joe Bidena.

Kako navodi Reuters, pojedini službenici policije Capitola snimljeni su na kameri kako poziraju za selfije sa nasilnim Trumpovim pristalicama. Četiri osobe su preminule zbog protesta nasilnih pristalica Donalda Trumpa koji su upali u Kongres, dok je 68 osoba uhapšeno.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG