Linkovi

Vodeći bezbjednosni zvaničnici u Kongresu podnijeli ostavke


Sukob Trumpovih pristalica sa policijom na Kapitol hilu
Sukob Trumpovih pristalica sa policijom na Kapitol hilu

Šef policije Kapitola Stiven Sund podnio je ostavku posijle nasilnog upada pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa u zgradu Kongresa.

Sund je u četvrtak rekao da se policija pripremala za proteste koji bi bili izraz slobode govora i da nije očekivala nasilni napad, a da on nikada to nije iskusio za svojih 30 godina u policiji. Ostavku, koja na snagu stupa 16. januara, Sund je podnio nakon što je to zatražila predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Steven A. Sound(Supplied: United States Capitol Police)
Steven A. Sound(Supplied: United States Capitol Police)

Ostavku šefa policije Kapitola za AP je potvrdio neimenovani izvor upoznat sa situacijom. Ostavku su u četvrtak podnijeli i najviši zvaničnici Senata i Predstavničkog doma zaduženi za bezbjednost, protokol i administraciju. Njihove ostavke su zatražili lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel i Pelosi.

Neredi u Kongresu, tokom kojih je stradalo pet osoba, dogodili su se pošto je masa nasilnih pristalica predsjednika Donalda Trumpa probila policijske korodone, što je ocijenjeno kao katastrofalni propust u pripremi.

Opsada Kapitola, gdje se nalaze Predstavnički dom i Senat, predstavlja jedan od najozbiljnijih bezbjednosnih propusta u novijoj istoriji SAD, kažu bivši i aktuelni pripadnici policije za Reuters.

Iako događaji poput predsedničke inauguracije zahtijevaju detaljnu bezbjednosnu pripremu u koju su uključene mnoge bezbjednosne službe, obezbjeđivanje zajedničke sjednice oba doma Kongresa na kojoj je trebalo da se potvrdi rezultat izbora, bilo je mnogo lošije isplanirano, kažu zvaničnici. Uprkos tome što su pristalice predsjednika Donalda Trampa prijetile nasiljem.

Za obezbjeđivanje sjednice Kongresa je u početku bila zadužena samo policija Kapitol hila, koja broji oko dvije hiljade pripadnika i zadatak joj je da štiti zgradu Kongresa i njenu okolinu.

Police keep a watch on demonstrators trying to break through a police barrier, Jan. 6, 2021, at the Capitol in Washington.
Police keep a watch on demonstrators trying to break through a police barrier, Jan. 6, 2021, at the Capitol in Washington.

Nije jasno zbog čega nisu angažovane i druge policijske službe i zašto je naoružanim fedealnim agentima trebalo nekoliko sati da dođu do Kongesa i spriječe rulju da upadne na Capitol Hill. Nasilju je prethodio govor predsjednika Donalda Trampa koji je izbore ocijenio kao "napad na demokratiju" i pozvao pristalice da se "prošetaju do Kapitola" u "Maršu za spas Amerike".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG