Linkovi

SAD prizemljuju avione, Italija oduzima imovinu ruskih oligarha


Jahta "Lejdi M", ruskog oliharga Alekseja Mordašova u italijanskoj luci (Foto: AP/Antonio Calanni)
Jahta "Lejdi M", ruskog oliharga Alekseja Mordašova u italijanskoj luci (Foto: AP/Antonio Calanni)

Američki Sekretarijat za ekonomiju u petak će prizemljiti 100 aviona koji su nedavno letjeli u Rusiju i za koje se vjeruje da su prekršili američke restrikcije na izvoz, uključujući i letjelicu koju koristi ruski biznismen Roman Abramovič, prenosi agencija Reuters pozivajući se na zvaničnike.

Na spisku, u koji je Reuters imao uvid, nalazi se 99 Boingovih aviona ruskih putničkih i teretnih avokompaniija među kojma su: Aeroflot, AirBridge Cargo, Utair, Nordwind, Azur Air and Aviastar-TU - kao i Abramovičev Gulfstream G650. To bi moglo dodatno da poremeti napore Rusije da nastavi neke međunarodne letove.

Sekretarijat za ekonomiju će upozoriti kompanije i druge entitete širom svijeta da se snabdijevanjem gorivom, održavanjem, popravkom ili davanjem rezervnih dijelova ili usluga krše američke izvozne kontrole, dok kompanije mogu biti podvrgnute američkim pravnim mjerama koje bi mogle da obuhvate "značajnu zatvorsku kaznu, novčane kazne, gubitak izvoznih povlastica ili druge restrikcije".

Sekretarijat je u saopštenju naveo da taj potez znači da su "međunarodni letovi iz Rusije na tim letjelicama u suštini prizemljeni".

Sekretarka za ekonomiju Đina Rajmonda je za Reuters navela da njena agencija "objavljuje spisak da bi se svijetu poručilo da nećemo dozvoliti ruskim i bjeloruskim kompanijama i oligarsima da nekažnjeno putuju, kršeći naše zakone".

SAD, Kanada i veći dio Evrope zatvorili su vazdušni prostor za ruske avione, što je dovelo do otkazivanja većeg dijela ruskih međunarodnih letova.

Zamjenik sekretara za ekonomiju Don Grejvs rekao je da su američki potezi "izolovali Rusiju i Bjelorusiju i nadam se da će današnja mjera u to uvjeriti ruske biznise i oligarhe koji pokušavaju da nastave svoje operacije".

Reuters je ove nedelje prenio da ruske aviokompanije imaju nekoliko nedelja da pronađu alternativne snabdijevače zabranjenih dijelova za avione ili da počnu da prizemljuju letjelice iz bezbjednosnih razgloga. Američka kompanija Boing je ranije ovog mjeseca saopštila da će obustaviti isporuku dijelova, održavanje i tehničku podršku ruskim aviokompanijama.

U međuvremenu, Italija je zaplijenila kompleks na mediteranskom ostrvu Sardinija, vrijedan 105 miliona eura, u vlasništvu ruskog biznismena Alekseja Mordašova, saopštio je u petak kabinet italijanskog premijera Marija Dragija.

Operacija je dio širih napora zapadnih zemalja da kazne bogate Ruse povezane sa predsjednikom Vladimirom Putinom poslije invazije na Ukrajinu.

To je drugi put ovog mjeseca da je u Italiji zaplijenjena imovina Mordaševa, navodno najbogatijeg Rusa. Policija je 4. marta zaplijenila njegovu jahtu "Lady M," vrijednu 65 miliona eura.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG