Linkovi

Visa i Mastercard obustavljaju poslovanje u Rusiji


ilustracija
ilustracija

Visa i Mastercard objavile su 5. marta da će obustaviti poslovanje u Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Visa je u saopćenju navela da će prekinuti transakcije "u narednim danima" i da shodno tome kartice izdate u Rusiji neće raditi u inostranstvu, kao i kartice izdate u inostranstvu u Rusiji.

"Primorani smo djelovati nakon ničim izazvane invazije Rusije na Ukrajinu i neprihvatljivih događaja kojima smo svjedočili", rekao je Alfred Kelly, predsjednik i glavni izvršni direktor Vise, američke kompanije za digitalna plaćanja.

"Žalimo zbog utjecaja koji će ovo imati na naše cijenjene kolege, kao i na klijente, partnere, trgovce i korisnike kartica kojima služimo u Rusiji. Ovaj rat i stalna prijetnja miru i stabilnosti zahtijevaju da odgovorimo u skladu s našim vrijednostima", dodao je.

Mastercard je izdao sličnu zabranu, navodeći da kartice koje izdaju ruske banke više neće podržavati njena mreža.

Kompanija sa sjedištem u SAD-u dodala je da bilo koja Mastercard kartica izdata izvan zemlje neće raditi kod ruskih trgovaca ili bankomata.

"Više od sedmicu dana, svijet je promatrao šokantne i razorne događaje koji su rezultat ruske invazije Ukrajine. Naše kolege, naši kupci i naši partneri su pogođeni na načine koje većina nas ne može ni zamisliti", naveli su iz Mastercarda.

"Ovu odluku ne shvaćamo olako. Mastercard u Rusiji posluje više od 25 godina. Tamo imamo skoro 200 kolega koji ovu kompaniju čine toliko kritičnom za mnoge zainteresirane strane", kazali su iz Mastercarda.

"Dok budemo poduzimali ove korake, nastavit ćemo se fokusirati na njihovu sigurnost i dobrobit, uključujući nastavak pružanja plaća i beneficija", navodi se.

Ukrajinska vlada je ranije pozvala financijske kompanije da obustave poslovanje u Rusiji. Predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je kompanije da poduzmu ovu akciju kada je 5. marta videom razgovarao s američkim članovima Kongresa.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG