Linkovi

Stručnjaci: Sportske sankcije mogu zadati značajan udarac Putinu


FILE - A general view of the St. Petersburg Stadium prior to the Confederations Cup soccer match between New Zealand and Portugal, in St. Petersburg, Russia, June 24, 2017.
FILE - A general view of the St. Petersburg Stadium prior to the Confederations Cup soccer match between New Zealand and Portugal, in St. Petersburg, Russia, June 24, 2017.

Rusija je bila domaćin Svjetskog prvenstva 2018., Zimskih olimpijskih igara 2014. Ti događaji i Gazpromovo sponzorstvo Lige prvaka bili su moćni alati za globalni imidž zemlje i stekli su Vladimiru Putinu prestiž među ruskim stanovništvom.

Međutim, odluka ruskog predsjednika da napadne Ukrajinu rezultirala je uništavanjem tog toplog globalnog svjetla i stručnjaci vjeruju da bi ga to moglo skupo koštati interno.

Sankt Peterburgu je već oduzeto mjesto za domaćinstvo ovogodišnjeg finala Lige prvaka, a Gazpromov sponzorski ugovor s UEFA-om vrijedan 40 milijuna eura (45 milijuna dolara) također je pod sumnjom.

Velika nagrada Formule 1 Rusije je otkazana, a zemlja i ekipe izbačeni sa olimpijskih i fudbalskih takmičenja.

"Sport je uvijek imao ogroman utjecaj na društvo", rekao je Michael Payne, bivši šef marketinga u Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO), za AFP.

“Južnoafrički sportski bojkot zbog aparthejda vjerojatno je imao jednak ili veći utjecaj od ekonomskih sankcija, na prisiljavanje promjene politike režima.”

Za Hugha Robertsona, predsjednika Britanskog olimpijskog saveza (BOA), opća zabrana bavljenja sportom mogla bi utjecati na Putinov položaj u zemlji.

"Sport je nerazmjerno važan za apsolutističke režime", rekao je za AFP.

"Potencijalna nesposobnost da se natječe teško bi pogodila Rusiju."

Payne, koji je u gotovo dva desetljeća u MOO-u bio naveliko zaslužan za transformaciju svoje robne marke i financija kroz sponzorstvo, rekao je da je Putin riskirao svoj položaj kod vlastitog naroda.

"Putina možda nije briga što ostatak svijeta misli o njemu, ali mora ga zanimati što ruski narod misli o njemu", rekao je Irac.

“Izgubite njihovu podršku i igra je gotova – a djelovanje sportske zajednice ima potencijal da bude vrlo važan utjecaj na ruski narod.”

'Veće dobro'

Istaknute ruske sportske zvijezde nisu sramežljivo izrazile svoju zabrinutost zbog Putinove invazije.

Andrey Rublev, koji je u subotu osvojio ATP naslov u Dubaiju, veteranski ruski nogometni reprezentativac Fedor Smolov, američki velikan hokeja na ledu Alex Ovechkin i biciklist Pavel Sivakov, koji vozi za Ineos tim, svi su izrazili želju za mirom.

"Ruski sportaši koji se obraćaju svojoj nacionalnoj bazi obožavatelja samo će dodatno potaknuti lokalno stanovništvo da preispita postupke svog vodstva i potkopaju lokalnu nacionalnu potporu ratu", rekao je Payne.

FILE - Artists perform during the opening of the World Cup at the Luzhniki Stadium, Moscow, Russia, on June 14, 2018. (REUTERS/Maxim Shemetov)
FILE - Artists perform during the opening of the World Cup at the Luzhniki Stadium, Moscow, Russia, on June 14, 2018. (REUTERS/Maxim Shemetov)

Međutim, još jedan bivši izvršni direktor marketinga MOO-a Terrence Burns, koji je otkako je napustio organizaciju igrao ključnu ulogu u pet uspješnih kampanja za gradske olimpijske igre, sumnja u njihov utjecaj.

"Pretpostavljate da Rusi zapravo vide, čitaju i čuju 'prave vijesti'", rekao je za AFP.

“Ne vjerujem da je to tako. Vlada će Rusiju prikazati kao žrtvu velike globalne zavjere predvođene SAD-om i Zapadom.

“To je stari ruski trik koji su prilično učinkovito koristili još od sovjetskih dana.”

Burns kaže da nažalost sportaši također moraju biti kažnjeni za agresiju svoje vlade.

“Vjerujem da Rusija mora platiti cijenu za ono što je učinila”, rekao je.

“Nažalost, to mora uključivati i njezine sportaše.

“Mnogi ljudi, poput mene, vjerovali su da bi im pomaganje u organizaciji Olimpijskih igara i Svjetskog prvenstva na neki način moglo otvoriti i liberalizirati društvo, stvarajući nove putove napretka za ruske mlade. Opet smo pogriješili.”

Robertson također kaže da je dopuštanje Rusima da se natječu kada Ukrajinci nisu u mogućnosti zbog sukoba "moralno nezamislivo".

Payne kaže da pojedini sportovi moraju gledati na veću moralnu sliku od vlastitih potencijalnih gubitaka zbog prekida ruskih sponzorskih ugovora.

“Svijet sporta riskira da izgubi mnogo više ako ne reagira, nego gubitak jednog ili dva ruska sponzora.”

Bivši britanski zakonodavac Robertson, koji je kao ministar sporta i Olimpijskih igara vodio vrlo uspješne Igre u Londonu 2012., slaže se s tim.

“Svijet sporta će se možda morati odviknuti od ruskog novca”, rekao je 59-godišnjak.

“Proteklih nekoliko dana postalo je očito da će političke, ekonomske i trgovinske sankcije naštetiti Zapadu kao i Rusiji, ali to je cijena koju ćemo morati platiti da bismo postigli veće dobro.”

Za Robertsona sport nije mogao stajati prekriženih ruku kao odgovor na rusku invaziju.

“Ruska invazija na Ukrajinu utjecat će na sport, ali će posljedice nedjelovanja ili izbjegavanja biti daleko ozbiljnije.”

XS
SM
MD
LG