Linkovi

Uobličavaju se američke sankcije protiv ruskih oligarha


Victor Chepras, who is from Ukraine, waves Ukrainian flags, March 1, 2022, near a sign that reads 'Stop Putin,' over Interstate 5 in Seattle near the University of Washington, in protest against Russia's invasion of Ukraine.
Victor Chepras, who is from Ukraine, waves Ukrainian flags, March 1, 2022, near a sign that reads 'Stop Putin,' over Interstate 5 in Seattle near the University of Washington, in protest against Russia's invasion of Ukraine.

Sjedinjene Države u srijedu su objavile sveobuhvatne napore da identificiraju i zaplijene imovinu bogatih Rusa koji su podržavali režim ruskog predsjednika Vladimira Putina, kao dio svog odgovora na rusku invaziju na Ukrajinu.

Nova inicijativa, koju vodi Ministarstvo pravosuđa, zove se Operacija CleptoCapture (KleptoHvatanje), a nagovijestio ju je predsjednik Joe Biden u utorak u svom obraćanju o stanju u Uniji.

"Večeras poručujem ruskim oligarsima i korumpiranim čelnicima koji su izvukli milijarde dolara od ovog nasilnog režima: Ne više", rekao je Biden. “Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Država okuplja posebnu radnu skupinu koja će istražiti kriminal ruskih oligarha. Udružujemo se s našim europskim saveznicima kako bismo pronašli i zaplijenili vaše jahte, vaše luksuzne stanove, vaše privatne avione. Dolazimo po vašu nezdravu dobit.”

U srijedu ujutro, državni odvjetnik Merrick B. Garland najavio je formiranje nove radne skupine, ističući da će njezin cilj biti provođenje niza kaznenih sankcija koje su nametnute Rusiji od njezine invazije na Ukrajinu prošle sedmice.

"Ministarstvo pravosuđa upotrijebit će sve svoje ovlasti da zaplijeni imovinu pojedinaca i subjekata koji krše ove sankcije", rekao je Garland. “Nećemo ostaviti kamen na kamenu u našim naporima da istražimo, uhitimo i procesuiramo one čija kaznena djela omogućuju ruskoj vladi da nastavi ovaj nepravedni rat. Da budem jasan: ako prekršite naše zakone, mi ćemo vas smatrati odgovornim.”

Poznati alati

Stručnjaci kažu da će se rad na praćenju i zapljeni imovine oslanjati na kombinaciju prikupljanja obavještajnih podataka, analize podataka i suradnje s međunarodnim partnerima, što je uobičajeno u kriminalističkim istragama.

“U prošlosti smo vidjeli zapljenu imovine. Vidjeli smo kako su jahte, apartmani i ostalo oduzeti”, rekao je Daniel P. Ahn, globalni saradnik u Međunarodnom centru za znanstvenike Woodrow Wilson i bivši glavni ekonomist za State Department. "Ovo je razlika u mjerilu, a ne razlika u instrumentu."

Ahn je rekao da će identificirati stvarne vlasnike neke imovine biti "ljepljivi problem inteligencije". Imovina u vlasništvu iznimno bogatih pojedinaca često je pod kontrolom složene mreže lažnih tvrtki i drugih subjekata koji prikrivaju ono što službenici za provođenje zakona nazivaju "stvarnim vlasnikom".

Jahte u pokretu

Otkako su zemlje Europske unije, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i drugi saveznici počeli postavljati sankcije ruskim bankama i bogatim Putinovim pristašama, megajahte u vlasništvu ili za koje se vjeruje da su u vlasništvu ruskih oligarha praćene su kako napuštaju luke u zemljama koje pridružile sankcijama.

Nekoliko ih je otplovilo u Republiku Maldivi, lanac otoka u Indijskom okeanu koji nema ugovor o izručenju sa Sjedinjenim Državama.

U srijedu je oligarh Roman Abramovich, koji je vlasnik vrlo uspješnog nogometnog kluba Chelsea sa sjedištem u Londonu, objavio da je klub stavio na prodaju, pri čemu je otpisao oko 2 milijarde dolara zajmova koje mu je dao. U utorak je član britanskog parlamenta u govoru u Donjem domu rekao da Abramovich također pokušava prodati niz luksuznih nekretnina u Londonu.

Iskrcavanje očite imovine

Stručnjaci kažu kako vjeruju da bi oligarsi mogli pokušati raspolagati imovinom koja se najlakše može povezati s njima u nadi da će njihova zapljena zadovoljiti zapadne vlade.

"Ako sam kleptokrat i ne želim da dobiju većinu mojih stvari, bacit ću stvari za koje svi znaju, a onda će me, nadam se, ostaviti na miru", Jim Richards , osnivač i direktor RegTech Consultinga, rekao je za VOA.

Richards, koji je desetak godina bio direktor upravljanja rizicima financijskog kriminala za Wells Fargo & Company, rekao je da će Abramovich i drugi oligarsi paziti da velike količine bogatstva budu skrivene u složenim posjedima što će biti teško ili nemoguće agencijama za provođenje zakona otkriti.

"Mislim, posljednje što ti momci žele je da njihove djevojke, njihova djeca i oni sami završe u nekom stanu u Moskvi", rekao je.

Cilj sankcija

Kako zapadne zemlje nastavljaju gomilati sankcije ruskom gospodarstvu, njihov bi krajnji cilj mogao biti doveden u pitanje.

Ahn je rekao da postoje tri cilja kada su u pitanju sankcije, koji se mogu, ali i ne moraju preklapati. Prvi je nanošenje ekonomske štete cilju. Drugi je odvratiti ili preokrenuti određena ponašanja. Treće je izražavanje neodobravanja određenih radnji sankcionirane strane i/ili solidarnost sa žrtvom tih radnji.

Ahn je rekao da su u mjeri u kojoj sankcije uvedene Rusiji usmjerene na nanošenje ekonomske štete do sada bile "kvalificirani uspjeh". Vrijeme će vjerojatno pogoršati učinke na rusko gospodarstvo. Ali kada je u pitanju sprječavanje ili poništavanje ruske agresije na Ukrajinu, sankcije su očito podbacile, barem do sada.

Simbolični uspjesi režima sankcija obično su veći što su više multilateralni, rekao je Ahn. U tom smislu, akcije poduzete protiv Rusije bile su prilično uspješne, nanijevši značajnu reputaciju Putinovoj vladi.

XS
SM
MD
LG