Linkovi

Amerika uvodi nove sankcije Rusiji i neće slati trupe u Ukrajinu


Joe Biden
Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden najavio je dodatne sankcije Rusiji koje će "nametnuti ozbiljne troškove ruskoj ekonomiji" nakon njene invazije na Ukrajinu.

"Putin je agresor, on je izabrao ovaj rat, i njegova zemlja će snositi posljedice za to", kazao je Biden objavljujući nove sankcije na Rusiju.

Biden je naglasio da su nove, sveobuhvatne sankcije, dogovorene u koordinaciji sa saveznicima u Evropskoj uniji i NATO savezu.

Obraćajući se američkom narodu u direktno prenošenom govoru, američki predsjednik je rekao da se radi o izuzetno teškim sankcijama, za koje je rekao da će u ogromnoj mjeri otežati ili onemogućiti Moskvi da ostvaruje svoje strateške ciljeve.

On je kazao da su zamrznuta apsolutna sva financijska sredstva i imovina Rusije u Sjedinjenim Državama.

Biden je naglasio da američke trupe u Evropi, čiji je broj značajno povećan u posljednjih nekoliko nedjelja, neće biti uključene ni u kakve borbe na strani Ukrajine, nego su tamo kako bi štitile, kako je naglasio, svaki pedalj zemlje koja pripada članicama najmoćnijeg vojnog saveza u povijesti - NATO-a.

Predsjednik Biden je upozorio energentske gigante u Sjedinjenim Državama da ne koriste ovaj trenutak kako bi podigli cijene benzina, i poručio da je američka vlada, sa evropskim saveznicima i Britanijom, prije nekoliko nedjelja obezbijedila eventualno potrebne alternativne izvore energije i načine da se ublaže ili potpuno eliminiraju ozbiljnije prepreke u opskrbi energijom, uključujući benzin.

Biden je rekao kako ne vjeruje da će se rat proširiti, prvenstveno zbog, kako je naglasio, izuzetno teških sankcija - ali je naglasio da sankcijama treba nešto vremena da poluče željene posljedice, i dodao će Vladimir Putin itekako osjetiti sankcije koje će ga oslabiti.

Na pitanje hoće li to spriječiti tenkove i paljbu na Ukrajinu koja se događa ovog trenutka, predsjednik Biden je rekao da neće, ali će krajnji rezultat biti ekonomski porazan za Putina.

Biden je naveo da su Sjedinjene Države sankcionisale četiri ruske banke koje ukupno raspolažu sa hiljadu milijardi dolara u imovini, i dodao da će nove sankcije koje predvodi Amerika, smanjiti i značajno ograničiti mogućnost Rusije da bude dio globalne ekonomije.

"Već smo svjedoci", rekao je Biden, "utjecaju uvedenih mjera na rublju koja je trenutno bilježi najnižu vrijednost ikada u historiji".

Biden kaže da je svrha novih mjera da se onemogući Rusija da posluje u dolarima, eurima, funtama i japanskim jenima.

Američki predsjednik je dodatno objasnio da konsultacije sa svim članicama NATO saveza, bez izuzetka, traju nedjeljama, i da ne postoje nikakva razilaženja u tome kakav odgovor NATO sprema - teritorij svake članice saveza će biti branjen, ukoliko bi do toga došlo.

Biden se ranije posebno zahvalio njemačkom kancelaru Olafu Scholzu na izuzetnim naporima da objedini sve lidere NATO saveza i koordinira akcije u ovom kritičnom trenutku.

XS
SM
MD
LG