Linkovi

Pod sankcijama EU 680 osoba i 53 pravna lica iz Rusije


BELGIUM-EU-UKRAINE-RUSSIA
BELGIUM-EU-UKRAINE-RUSSIA

Savjet Evropske unije dodao je 26 osoba i jedan entitet na listu pojedinaca, subjekata i organa koji podliježu restriktivnim mjerama u vezi sa akcijama koje narušavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Prema saopštenju koje je izdato iz sjedišta EU, na novim listama se nalaze oligarsi i biznismeni aktivni u naftnom, bankarskom i finansijskom sektoru, kao i članovi vlade i visoki vojni zvaničnici i propagandisti koji su doprinijeli širenju antiukrajinske propagande i promovisanju pozitivnog stava prema invaziji Ukrajine.

“Ovim dodatnim sankcijama ciljamo na sve koji imaju značajnu ekonomsku ulogu u podršci Putinovom režimu i imaju finansijsku korist od sistema. Ove sankcije će razotkriti bogatstvo Putinove elite. Oni koji omoguće invaziju na Ukrajinu platiće cijenu za svoju akciju”, poručio je visoku predtavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbedjnost Josep Borrell.

Sankcije se sa ovom odlukom primjenjuju zvanično na ukupno 680 fizičkih lica i 53 pravna lica.

Među restriktivnim mjerama se obuhvataju zamrzavanje imovine i zabrana stavljanja sredstava na raspolaganje navedenim fizičkim i pravnim licima.

Pored toga, zabrana putovanja koja se primjenjuje na navedena lica onemogućava im ulazak ili tranzit preko teritorije EU.

Inače odluka donesena u ponedeljak, 28. februara, dopunjava paket mjera koje je šef evropske diplomatije Josep Borrell najavio nakon virtuelanog i vanrednoig sastanka ministara inostranih poslova država članica EU, koji je održan u nedelju, 27. februara.

U istom usvojenom paketu se uključuje obezbjeđivanje opreme i snabdijevanja ukrajinskim oružanim snagama preko Evropskog mirovnog fonda, zabranu prelijetanja vazdušnog prostora EU i pristupa aerodromima EU svih vrsta ruskih prevoznika, kao i zabranu transakcija sa ruskom Centralnom bankom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG