Linkovi

EU odobrila četvrti paket sankcija protiv Rusije


Evropska Unija je odobrila novi paket sankcija protiv Rusije, kao odgovor na agresiju na Ukrajinu.

Prema izdatom saopštenju iz sjedišta Evropske komisije se navodi da su sankcije usaglašene sa međunarodnim partnerima uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD), te da će ove restriktivne mjere dodatno doprinijeti jačanju ekonomskog pritiska na Kremlj i, kako se navodi, "osakatiti" njegovu sposobnost da finansira svoju invaziju na Ukrajinu.

Dogovorene su sljedeće mjere:

- potpuna zabrana bilo kakvih transakcija sa određenim ruskim državnim preduzećima u različitim sektorima – vojno-industrijskom kompleksu Kremlja;

- zabrana uvoza u EU tih proizvoda od čelika koji su trenutno pod zaštitnim mjerama EU, što iznosi približno 3,3 milijarde eura izgubljenog izvoznog prihoda za Rusiju; povećane uvozne kvote će se distribuirati drugim trećim zemljama radi kompenzacije;

- dalekosežna zabrana novih investicija u ruskom energetskom sektoru, sa ograničenim izuzecima za civilnu nuklearnu energiju i transport određenih energetskih proizvoda nazad u EU;

- zabrana izvoza luksuzne robe (npr. luksuznih automobila, nakita, itd.) da bi direktno pogodila rusku elitu;

- zabrana rejtinga Rusije i ruskih kompanija od strane agencija za kreditni rejting EU i pružanje usluga rejtinga ruskim klijentima, što bi dovelo do toga da oni još više izgube pristup finansijskim tržištima EU.

Takođe je proširen i spisak sankcionisanih lica i subjekata gdje se obuhvataju oligarsi i poslovne elite koje su povezane sa Kremljom. Takođe su obuhvaćene i kompanije koje su aktivne u vojnim i odbrambenim oblastima, koje logistički i materijalno podržavaju invaziju.

Na listi sankcionisanih lica i pravnih subjekata su takođe i akteri koji su aktivni u širenju dezinformacija.

Ovo je inače četvrti paket sankcija koje EU odobrava protiv Rusije od početka rata u Ukrajini.

Iz sjedišta EU je potvrđeno i da su evropske institucije, zajedno sa drugim članicama Svjetske trgovinske organizacije (WTO), pristale da uskrate ruskim proizvodima i uslugama tretman najpovlašctenijih nacija na tržištima EU.

Ovo je uslijedilo nakon saopštenja članica G7 u petak, 11. marta. Ovom mjerom će se suspendovati značajne beneficije koje Rusija uživa kao članica WTO.

"Ove akcije protiv Rusije štite suštinske bezbjednosne interese EU i njenih partnera u svjetlu ničim izazvane, smišljene i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu, uz pomoć Bjelorusije. One su u potpunosti opravdane prema zakonu STO", navodi se u saopštenju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG