Linkovi

Dok se Ukrajina odupire napadima Rusija se suočava sa diplomatskim i ekonomskim pritiskom


U.N. Security Council votes on calling special General Assembly session
U.N. Security Council votes on calling special General Assembly session

Diplomatski i gospodarski pritisak na Rusiju zbog invazije na Ukrajinu pojačao se u ponedjeljak zbog održavanja hitne sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, ruske valute koja je pala na rekordno nisku razinu i dodavanja novih sankcija protiv Centralne banke Rusije.

Kako invazija traje peti dan, ukrajinska vojska je rekla da su ruske snage usporile "tempo ofanzive".

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedjeljak da su ruske trupe ostale više od 30 kilometara sjeverno od glavnog grada Ukrajine, Kijeva, dodajući da "logistički neuspjesi i čvrst ukrajinski otpor i dalje osujećuju rusko napredovanje".

To se poklapa s procjenom visokog dužnosnika američke obrane, koji je u nedjelju rekao novinarima: "Nemamo naznaka da je ruska vojska preuzela kontrolu nad bilo kojim gradom."

Ruskim trupama uskoro bi se mogle pridružiti snage saveznice Bjelorusije, tvrde američki dužnosnici koji su razgovarali s više novinskih organizacija.

Među novim sankcijama u ponedjeljak, Britanija je zabranila britanskim subjektima obavljanje transakcija s ruskom centralnom bankom, ministarstvom finansija i fondom bogatstva, dok je Singapur najavio niz sankcija koje uključuju ciljanje bankovnih transakcija i kontrolu izvoza.

Dan nakon što je Evropska unija saopštila da šalje borbene avione u Ukrajinu, Australija se u ponedjeljak obvezala na neodređenu isporuku smrtonosne vojne opreme.

Bijela kuća je saopštila da će američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak razgovarati s brojnim saveznicima o najnovijim zbivanjima u Ukrajini "i koordinirali naš jedinstveni odgovor".

This image provided by The White House via Twitter shows President Joe Biden at Camp David, Md., Saturday, Feb. 12, 2022. Biden on Saturday again called on President Vladimir Putin to pull back more than 100,000 Russian troops massed near Ukraine’s border
This image provided by The White House via Twitter shows President Joe Biden at Camp David, Md., Saturday, Feb. 12, 2022. Biden on Saturday again called on President Vladimir Putin to pull back more than 100,000 Russian troops massed near Ukraine’s border

Najmanje 350 civila ubijeno je u ruskoj invaziji prošle sedmice, a još 1700 je ranjeno, saopštila je Ukrajina u nedjelju. Nije bilo informacija o žrtvama među ukrajinskim snagama, a iako je Rusija priznala žrtve među svojim vojnicima, nije javno objavila niti jedan broj.

Filippo Grandi, UN-ov šef za izbjeglice, rekao je u nedjelju da je 368.000 izbjeglica iz Ukrajine prešlo u Poljsku, Mađarsku, Rumunjsku, Moldaviju i druge zemlje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je svom ministru obrane da stavi nuklearne snage u "poseban režim borbenog dežurstva" u nedjelju, rekavši da su vodeće sile NATO-a dale "agresivne izjave" i uvele finansijske sankcije zbog invazije na Ukrajinu.

Nakon glasanja za rijetku posebnu sjednicu Generalne skupštine UN-a, američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield odgovorila je na Putinovo nuklearno upozorenje, rekavši da Rusija “nije pod prijetnjom NATO-a, obrambenog saveza koji se neće boriti u Ukrajini. Ovo je još jedan eskalirajući i nepotreban korak koji nam svima prijeti. Pozivamo Rusiju da ublaži svoju opasnu retoriku u vezi s nuklearnim oružjem.”

Visoki američki odbrambeni dužnosnik rekao je novinarima da je odluka Rusije da stavi svoje nuklearno sredstvo odvraćanja u stanje visoke pripravnosti bila "nepotrebna" i "eskalirajuća".

"Uvjereni smo da imamo sposobnost odbrane domovine i odbrane naših saveznika i partnera, a to uključuje i strateško odvraćanje", rekao je dužnosnik, odbijajući dalje raspravljati o nuklearnom odvraćanju Sjedinjenih Država.

Rusija je u ponedjeljak glasala protiv sazivanja posebne sjednice Generalne skupštine UN-a od 193 člana, ali nije mogla staviti pravo veta na proceduralno glasanje. Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija bili su suzdržani.

Objašnjavajući suzdržanost Kine, veleposlanik UN-a Zhang Jun rekao je kako Peking vjeruje da je sada glavni prioritet da sve strane pokažu potrebnu suzdržanost kako bi spriječile pogoršanje situacije.

"Akcije koje poduzima UN trebale bi pomoći u hlađenju situacije i olakšati diplomatska rješenja i suzdržati se od pogoršanja napetosti", rekao je Zhang.

In this photo provided by the Ukrainian Presidential Press Office, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy addresses the nation on a live TV broadcast in Kyiv, Ukraine, Tuesday, Feb. 22, 2022.
In this photo provided by the Ukrainian Presidential Press Office, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy addresses the nation on a live TV broadcast in Kyiv, Ukraine, Tuesday, Feb. 22, 2022.

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy pristao je poslati delegaciju na bjelorusku granicu kako bi započeli mirovne pregovore s Rusijom bez preduvjeta.

"Dogovorili smo se da će se ukrajinsko izaslanstvo sastati s ruskim bez preduvjeta na ukrajinsko-bjeloruskoj granici, u blizini rijeke Pripjat", stoji u saopštenju njegovog ureda.

Ranije je Zelenskyy rekao da će ući u mirovne pregovore s Rusijom, ali je isključio susret unutar Bjelorusije jer je Rusija iskoristila tu zemlju za napade na Ukrajinu.

Ukrajinski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Oksana Markarova istaknula je da je vlada spremna na mirovne pregovore, ali nije spremna na predaju. Ukrajina je podnijela tužbu protiv Rusije najvišem sudu UN-a, optužujući da je Rusija koristila lažne tvrdnje o genocidu u regijama Lugansk i Donjeck na istoku Ukrajine kako bi opravdala svoju invaziju i sada planira genocidne radnje drugdje u Ukrajini.

“Oni koriste projektile i teško topništvo i trupe diljem zemlje kako bi u osnovi gađali civilnu infrastrukturu, bolnice; sad vidimo vrtiće. Mislim, ništa im nije zabranjeno”, rekla je Markarova za ABC.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su iz Associated Pressa, Agence France-Presse i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG