Linkovi

Američke banke napuštaju Rusiju


Logo banke Goldman Sachs na berzi u New Yorku (Foto: REUTERS/Brendan McDermid)
Logo banke Goldman Sachs na berzi u New Yorku (Foto: REUTERS/Brendan McDermid)

Goldman Sachs i JPMorgan najavili su u četvrtak da će obustaviti operacije u Rusiji - prve američke banke koje su se odlučile na taj potez.

"Goldman Sachs​ privodi kraju poslovanje u Rusiji u skladu sa regulatornim propisima", navodi se u saopštenju iz te banke koja je ranije navela da je njena kreditna izloženost u Rusiji 650 miliona dolara.

"U skladu sa direktivama vlada širom svijeta, aktivno privodimo kraju poslovanje u Rusiji i ne tražimo nove poslovne prilike u toj zemlji", navodi se u saopštenju JPM, prenosi agencija Reuters.

Veliki broj zapadnih kompanija napustio je Rusiju od kako su SAD, Evropska unija i Britanija uvele oštre sankcije Moskvi. Njima se u četvrtak pridružio i japanski Uniqlo, koji je prethodno naveo da neće napuštati rusko tržište.

U odgovoru na poteze zapadnih kompanija, komisija ruske vlade u srijedu je odobrila prve korake ka nacionalizaciji imovine koju strane firme ostavljaju u Rusiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da će sankcije uvedene Rusiji imati negativne posljedice po Zapad, da će Moskva riješiti sve probleme i iz njih izaći snažnija.

Putin je naglasio da nema alternative za, kako je Moskva naziva, specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i da Rusija nije zemlja koja može da prihvati ugrožavanje svog suverenitata zarad kratkoročne ekonomske dobiti.

"Te sankcije bi bile uvedene u svakom slučaju. Ima nekih pitanja, problema i poteškoća, ali smo ih prevazilazili u prošlosti i prevazići ćemo ih i sada. Na kraju, ovo će dovesti do jačanja naše nezavisnosti, samoodrživosti i suvereniteta", rekao je ruski lider na sastanku vlade.

Putin je pokušao da uvjeri Ruse da zemlja može da izdrži "ekonomski rat" protiv ruskih banaka, biznisa i oligarha.

"Objavili su da zabranjuju uvoz ruske nafte na američko tržište. Cijene tamo su visoke, inflacija je bez presedana, dostigla je istorijske rekorde. Pokušavaju da nas optuže za rezultate svojih grešaka. Mi apsolutno nemamo ništa sa tim", tvrdi Putin.

Dodao je da su zapadne sankcije nelegitimne i da će Rusija mirno riješiti probleme izazvane kaznenim mjerama.

Putin je na sastanku vlade rekao da će Moskva, jedan od najvećih proizvođača energenata koji Evropu snabdijeva trećinom ukupnih zaliha gasa, nastaviti da ispunjava obaveze predviđene ugovorom.

Također je priznao da ima posljedica sankcija koje je Zapad uveo zbog, kako je Rusija naziva, specijalne vojne operacije u Ukrajini.

"Jasno je da se u tim trenucima uvijek povećava potražnja za određenim proizvodima, ali nema sumnje da ćemo riješiti sve te probleme na miran način. Postepeno, ljudi će se snaći i shvatiti da nema situacije koju ne možemo da riješimo", poručio je ruski lider.

Ministar finansija Anton Siluanov je na istom sastanku rekao da je Rusija preduzela mjere da ograniči odliv kapitala i da će zemlja spoljne dugove platiti rubljom.

"Zapadne zemlje u suštini vode ekonomski i finansijski rat protiv Rusije protekle dvije nedjelje", rekao je Siluanov i dodao da Zapad nije ispunio svoje obaveze prema Rusiji zbog zamrzavanja njenih rezervi zlata i strane valute.

Naglasio je i da zapadne zemlje pokušavaju da zaustave međunarodnu trgovinu.

"U ovim uslovima, prioritet je da se stabilizuje situacija u finansijskom sistemu", ocijenio je Siluanov.

Rusija je u četvrtak na zapadne sankcije odgovorila zabranom izvoza određenih proizvoda.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da će do kraja 2022. godine biti zabranjen izvoz telekomunikacione, medicinske, poljoprivredne, tehničke, auto i elektro opreme, kao i određenih šumarskih proizvoda.

Najavljeno je i da će Rusija suspendovati izvoz pšenice, raži, ječma i kukuruza Evroazijskoj ekonomskoj uniji (EEU) do 31. avgusta da bi domaće tržište imalo dovoljno hrane. Također će zabraniti izvoz šećera trećim zemljama do 31. augusta, uz moguće određene izuzetke za članice EEU, koju čine Jermenija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan i sama Rusija.

Dalje mjere, kako je saopšteno, mogle da obuhvate restrikcije na ulazak stranih brodova u ruske luke, te davanje dozvole ruskim aviokompanijama da avione koje su iznajmile od zapadnih kompanija registruju kao svoje.

XS
SM
MD
LG