Linkovi

Od Ikee do Harley Davidsona - svjetski brendovi napuštaju Rusiju zbog rata u Ukrajini


ARHIVA - Ruski predsednik Vladimir Putin na Harli Dejvidsonu (Foto: AP/Sergei Karpukhin/Pool)
ARHIVA - Ruski predsednik Vladimir Putin na Harli Dejvidsonu (Foto: AP/Sergei Karpukhin/Pool)

Sve veći broj najpoznatijih svjetskih brendova - od Epla do Mercedesa - napušta Rusiju zbog invazije na Ukrajinu, zbog čega Moskva postaje sve izopštenija na globalnom nivou dok kompanije pokušavaju da sačuvaju reputaciju i ispoštuju korporativne standarde, prenosi agencija AP.

Rusija je privlačila investitore zbog unosnog profita uprkos geopolitičkim rizicima. Računica se promijenila nakon što je ruski rat u Ukrajini izazvao niz globalnih sankcija i restrikcije na izvoz što je dovelo do haosa u ruskoj ekonomiji i poremetilo operacije multinacionalnih korporacija.

"Rusija u suštini postaje komercijalno izopštena. Niti jedna kompanija, multinacionalna korporacija ne želi da bude na pogrešnoj strani američkih i zapadnih sankcija", ocjenjuje ekonomista Meri Lavli, viša saradnica Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju u Vašingtonu.

Korporacije takođe izražavaju zabrinutost zbog patnji Ukrajnaca, u želji da budu viđeni da su na pravoj strani istorije.

Napore kompanija da napuste Rusiju komplikuje uredba Moskve kojom se strani investitori privremeno sprječavaju da prodaju imovinu u Rusiju. Premijer Mihail Mišustin rekao je u utorak da će to pomoći investitorima da donesu "promišljenu odluku" umjesto da, kako je naveo, podlegnu političkom pritisku sankcija. Još nije poznato kako će to uticati na poteze kompanija koje napuštaju rusko tržište.

Naftne i kompanije za gas, već pod pritiskom aktivista za zaštitu životne sredine da ulažu u obnovljive izvore energije, nalaze se među kompanijama koje su najavile najbrži i najdramatičniji izlazak iz Rusije.

Energetski gigant Britiš petroleum (BP) prošle nedelje saopštio da će odustati od udjela u ruskom Rosnjeftu, koji je vrijedan 14 milijardi dolara. Narednog dana, Šel je najavio da odustaje od zajedničkog poslovnog poduhvata sa Gaspromom i udjela u gasovodu Sjeverni tok 2, čija je sertifikacija obustavljena.

Američki Ekson Mobil saopštio je da će se povući iz ključnog projekta za naftu i gas i zaustaviti nove investicije u Rusiji. Direktori svih tih kompanija poručili su da su šokirani i ožalošćeni sve krvavijim konfliktom. Slično su uradile i manje energetske kompanije.

Kompanije u drugim industrijama, među kojima su i proizvođači automobila, takođe su najavile da će se držati podalje od ruskog tržišta, zbog zabrinutosti za Ukrajinu ili zbog poštovanja zapadnih sankcija.

Tojota od petka obustavlja proizvodnju u fabrici u Sankt Peterburgu, koja pravi modele RAV4 i Kemri, zbog poremećaja u lancu nabavke, navodeći da prati razvoj događaja "sa velikom zabrinutošću za bezbjednost ukrajinskog naroda".

Mercedes-Benc zaustavio je izvoz vozila i proizvodnju u Rusiji. Folksvagen grupa, takođe vlasnik Poršea i Audija, uradila je isto, ističući da vjeruje da "održivo rješenje konflikta može biti zasnovano samo na međunarodnom pravu".

Volvo je zaustavio isporuke zbog "potencijalnih rizika povezanih sa razmjenom materijala sa Rusijom", pozivajući se na zapadne sankcije. Ford je obustavio operacije.

Harli Dejvidson je zaustavio isporuku motocikala Rusiji, uz poruku da misle na "bezbjednost ukrajinskog naroda". Putin je poznat po tome i što je vozio Harlija tokom posjete Ukrajini 2020. godine.

Za kompanije, koje su više prisutne na ruskom tržištu, možda će biti teže da nađu izlaz iz krize.

Francuski Reno, za koji je Rusija drugo po veličini tržište, najavio je da će samo privremeno zaustaviti proizvodnju u fabrici u Moskvi do subote "zbog logističkih pitanja", ne navodeći o čemu je riječ.

Danski proizvođač piva Karlsberg saopštio je prošle nedelje da je obustavio proizvodnju u dvije pivare u Ukrajini i da "prati situaciju sa velikom zabrinutošću", ali nije komentarisao svoje šire operacije u Rusiji, među kojima su pivare Baltika u Sankt Peterburgu, koje izvoze širom svijeta.

Češki Budvar, koji Rusiju smatra jednim od pet vodećih tržišta, zaustavio je isporuke piva toj zemlji, poručujući da biznis nije glavni prioritet i da pokušava da pronađe načine da pomogne, između ostalog i da pronađe smještaj za ukrajinske izbeglice.

"Zaista je teško poslovati sa Rusijom i pod najboljim uslovima. Sada je postalo jednostavno suludo. Tako da je odlazak mudra poslovna odluka", smatra Džejms O’Rurk, profesor na Univerzitetu Notr Dam.

Kompanije će, kako ističe, morati da eventualne gubitke pripišu troškovima poslovanja.

"Ovo je kao da poslujete sa porodicom Menson", ističe O’Rurk, aludirajući na pristalice lidera kulta Čarlsa Mensona.

"Ne želite da se vaše ime povezuje sa tim ljudima, i vjerovatno vas neće koštati toliko mnogo da se oslobodite investicija".

Usvajanje rezolucije o osudi ruske agresije u Ukrajini
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Švedska Ikea suspendovala je operacije u Rusiji i zaustavila izvoz i uvoz iz te zemlje, kao i susjedne Bjelorusije.

"Rat ima ogromne posljedice po ljude i rezultirao je ozbiljnim poremećajima u lancu snabdijevanja i trgovinskim uslovima", saopšteno je iz švedskog giganta za proizvodnju namještaja.

Modni brend "H&M" zaustavio je prodaju u ruskim prodavnicama i izrazio zabrinutost zbog "tragičnih događaja". Najki je na vebsajtu na ruskom jeziku saopštio da ne može da garantuje isporuke.

Najveća svjetska špediterska kompanija "A.P. Moller-Maersk" više neće ići u ruske luke.

Proizvođači aviona "Boing" i "Erbas" prestali su da pružaju podršku ruskim aviokompanijama i da ih snabdijevaju dijelovima. Boing je suspendovao operacije u Moskvi i privremeno zatvorio kancelariju u Kijevu.

Čak su i filmski studiji u Holivudu odložili premijere filmova u Rusiji, koja nije vodeće tržište, ali je obično u prvih 12 zemalja po zaradi u bioskopima. Vorner bros, Volt Dizni i Soni pikčers pozvali su se na "humanitarnu krizu".

Rusiju napuštaju i tehnološke kompaniije - Epl je najavio da će zaustaviti prodaju mobilnih telefona i drugih popularnih elektronskih uređaja u Rusiji, dok je proizvođač kompjutera "Dell" suspendovao prodaju i u Ukrajini i Rusiji.

Gugl i TikTok blokirali su ruske državne medije na svojim platformama nakon apela Evropske unije. Epl je blokirao skidanje aplikacija za RT (Russia Todayj) i Sputnjik izvan Rusije.

Pojedine kompanije nisu samo zaustavile isporuke ili operacije.

Lego, Ford i Folksvagen grupa najavili su da će izdvojiti milione dolara za pomoć ukrajinskim izbjeglicama.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG