Linkovi

SAD upozoravaju svijet na "ukus" kineske dominacije


Arhiva - Vojnik Kineske narodnooslobodilačke armije gestikulira fotoreporteru da obustavi fotografisanje, ispred Velikog narodnog doma, nakon druge sednice Narodne skuopštine Kine, u Pekingu, 25. maja 2020.
Arhiva - Vojnik Kineske narodnooslobodilačke armije gestikulira fotoreporteru da obustavi fotografisanje, ispred Velikog narodnog doma, nakon druge sednice Narodne skuopštine Kine, u Pekingu, 25. maja 2020.

Najviši američki zvaničnici upozoravaju da zemlje širom svijeta više ne mogu da se skrivaju od posljedica sve ambicioznije i agresivnije Kine i da je Pekingu sve draže da rasteže svoju vojnu moć podalje od kuće.

"Iskusili smo ukus toga šta znači biti predvođen Kinom ili biti pod dubokim uticajem Kine", rekao je tokom virtuelne konferencije u utorak kontraadmiral mornarice Majkl Stjudmen, direktor obavještajne službe američke Indo-pacifičke komande.

"Vidjećete ćete vrlo globalnu, ekspedicionu kinesku vojsku koja će biti tu da uskoči svuda gdje misle da su ugroženi kineski interesi", rekao je on. "Bilo gdje na globalnom nivou, tamo gdje Kina osjeća da su njeni razvojni interesi ugroženi, ono što ćete vidjeti je da će na kraju sve češće slati PLA (Narodnooslobodilačku armiju)."

Stjudmen nije prvi američki vojni zvaničnik koji je upozorio na prijetnju iz Kine.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin više puta je Kinu nazvao "nadolazećom prijetnjom" za Pentagon. Zvaničnici američke Centralne komande takođe su upozorili na to kako Kina sve više pokušava da ostvari uticaj na Bliskom istoku. Američka Južna komanda izrazila je zabrinutost zbog kineskih aktivnosti u Centralnoj i Južnoj Americi.

Čak je i američki predsjednik Džo Bajden pokušao da pridobije globalnu podršku kako bi uzvratio Pekingu.

"Način na koji Sjedinjene Države, Evropa i Azija zajedno rade na obezbjeđivanju mira i odbrani naših zajedničkih vrijednosti i unapređenju našeg prosperiteta širom (regiona) Pacifika biće jedan od najdoslednijih napora koje preduzimamo", rekao je svjetskim liderijma na prošlomjesečnoj virtuelnoj Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji.

Stjudmen, iz američke Indo-pacifičke komande, rekao je u utorak da američki zvaničnici vjeruju da je Kina uspostavila jasan obrazac prema kom će nastojati da ostvari svoju dominaciju na osnovu razvoja situacije sa Hong Kongom i Tajvanom.

"Ono što ste vidjeli je u osnovi gušenje slobode, smrt autonomije", rekao je najviši obavještajni oficir.

"Do toga je došlo zbog načina na koji su Kinezi ugušili neslaganja kroz strukturne i pravne bezbjednosne mjere, koje su u osnovi suzbijene", dodao je on. "To je Kina danas. To je ono što dobijate."

Stjudmen je takođe opisao kako je Kina postojano povećavala pritisak na Tajvan, leteći dronovima i onim što je opisao kao specijalnim misijama vazduhoplova u zonu identifikacije tajvanske protvivvazdušne odbrane, što je postalo svakodnevno.

Cilj je, rekao je, stresiranje tajvanske vojske i "uspostavljanje nove norme njihovog (kineskog) vojnog prisustva oko Tajvana".

SAD takođe vide znake pojačane kineske vojne aktivnosti oko ostrva Senkaku pod kontrolom Japana, koje je Stjudmen opisao kao "puzajuće prisustvo" osmišljeno da polako uspostavlja kontrolu nad tim područjem, istovremeno jačajući svoje vojne aktivnosti u Južnom kineskom moru.

A postoji i zabrinutost da trenutni napori da se uzvrati na ponašanje Kine, potezima poput nedavnih operacija takozvanog praktikovanja slobodne plovidbe, trenutno malo utiču na odluke koje donosi Kina.

"Nemojte se povlačiti", rekao je Stjudmen, nazivajući kinesku vojnu asertivnost pod predsednikom Ši Đinpingom "alarmantnom".

Stjudmenovi komentari dolaze samo dan nakon što je komandant američke Indo-pacifičke komande izdao svoje upozorenje o nezastrašenoj Kini.

"Najveća opasnost sa kojom se suočavamo u Indo-Pacifiku je erozija konvencionalnog odvraćanja Kine", rekao je komandant INDOPACOM-a admiral Filip Dejvidson na istoj virtuelnoj konferenciji u ponedeljak.

"Bez valjanog i uvjerljivog konvencionalnog odvraćanja, Kina će biti ohrabrena", rekao je Dejvidson. "Moramo ubijediti Peking da je cijena za postizanje ciljeva vojnom silom jednostavno previsoka".

Pentagon je u ponedjeljak sazvao svoj prvi sastanak novostvorene Radne grupe za Kinu, zadužene za analizu trenutne strategije Vašingtona spram Kine i davanje preporuka u naredna četiri mjeseca.

XS
SM
MD
LG