Linkovi

Vlada SAD prestaje kupovati dronove napravljene u Kini


FILE - A DJI Mavic 2 Zoom flies in a netted area during the 2019 CES in Las Vegas, Nevada, Jan. 9, 2019.
FILE - A DJI Mavic 2 Zoom flies in a netted area during the 2019 CES in Las Vegas, Nevada, Jan. 9, 2019.

U svom najnovijem potezu za rješavanje prijetnji nacionalnoj sigurnosti koje predstavljaju bespilotne letjelice kineske proizvodnje, nabavna agencija američke savezne vlade više neće kupovati dronove kineskih proizvođača.

Pozivajući se na prirodu prijetnje korištenja bespilotnih letjelica kineske proizvodnje,​ Uprava za opće usluge (GSA) objavila je u blogu od 12. januara da će ukloniti sve dronove iz više ugovora, osim onih dronova koje je odobrilo Ministarstvo obrane (DoD).

Kina trenutno dominira na tržištu proizvodnje dronova. Najveći svjetski proizvođač dronova, tvrtka SZ Dà-Jiāng Innovations Science and Technology Co., Ltd. ili DJI, sa sjedištem u Shenzhenu, ima 76,8% udjela na američkom tržištu, prema njemačkoj organizaciji za istraživanje dronova Droneii.

FILE - The use of drones "will help us to define the boundaries of plots of land on the ground with great accuracy," said Samuel Msaki of Tanzania's Ministry of Lands, Housing and Human Settlements Development.
FILE - The use of drones "will help us to define the boundaries of plots of land on the ground with great accuracy," said Samuel Msaki of Tanzania's Ministry of Lands, Housing and Human Settlements Development.

Yuneec International, sa sjedištem u Suzhouu u Kini, proizvodi više od milijun bespilotnih letjelica godišnje, s operacijama širom svijeta, uključujući SAD, prema njihovoj web stranici.

Iako je američka vlada znala da kineski dronovi imaju ozbiljne sigurnosne rizike već 2017., imala je malo mogućnosti s obzirom na dominaciju DJI-ja na tržištu. Istraga VOA-e 2019. otkrila je da su američko ratno zrakoplovstvo i mornarica potrošili stotine tisuća dolara na DJI dronove. Evidencija javnih nabava pokazuje da su do 2020. godine Nacionalna uprava za oceane i atmosferu i američko Ministarstvo za branitelje kupili DJI dronove.

Američka vojska još uvijek kupuje dronove kineske proizvodnje unatoč špijunskim zabrinutostima.

Dronove označene zbog sigurnosnih propusta koriste elitne američke snage

Da bi razvio alternative malim bespilotnim letjelicama kineske proizvodnje, američko Ministarstvo obrane uspostavilo je program za potporu ne-kineskim tvrtkama koje su od strane Odbora za inovacijske obrane (DIU), entiteta DoD-a koji ubrzava komercijalnu tehnologiju za nacionalnu obranu, prepoznate kao pouzdane proizvođače dronova. Nazivani Blue sUAS, na odobrenom su popisu četiri američka proizvođača - Skydio, Altavian, Teal Drones i Vantage Robotics - i jedna francuska tvrtka Parrot.

Prije izvršne naredbe bivšeg predsjednika Donalda Trumpa donesene dva dana prije nego što je napustio dužnost 20. siječnja, i odluke Ministarstva trgovine da DJI doda na svoj popis entiteta 22. prosinca, Kongres je poduzeo korake da ograniči sposobnost DJI-a da djeluje u SAD-u

Trump je 20. prosinca 2019. potpisao Zakon o odobrenju nacionalne obrane (NDAA) za fiskalnu 2020., a 27. siječnja ponovno je uveden Američki zakon o bespilotnim letjelicama. Predloženim zakonom zabranit će se vladina kupnja dronova proizvedenih u zemljama identificiranim kao prijetnje nacionalnoj sigurnosti, poput Kine. Taj akt ima dvostranačku potporu.

Brendan Groves, šef regulatornih i političkih poslova Skydija, rekao je za VOA da je posao u Redwood Cityju u Kaliforniji posljednjih godina eksplodirao.

"Morali smo masovno proširiti svoju proizvodnu bazu u Sjedinjenim Državama kako bismo udovoljili zahtjevima kupaca ne samo u Sjedinjenim Državama, već i širom svijeta", rekao je Groves, bivši dužnosnik američkog Ministarstva pravosuđa.

Barry Alexander, izvršni direktor i osnivač tvrtke Aquiline Drones iz Hartforda u saveznoj državi Connecticut, američkog proizvođača dronova, rekao je za VOA da je vrlo optimističan u pogledu izgleda za domaće tvrtke za dronove.

"SAD su zainteresirane za izgradnju zdravijeg proizvodnog ekosustava. Postoje neki pokazatelji da će lokalne tvrtke dobiti veliku podršku koja im je potrebna od vlade" i moći osvojiti veći tržišni udio ", rekao je Alexander, čije poduzeće nije popis odobrenih proizvođača dronova.

Ali zamjena dronova kineske proizvodnje predstavlja probleme u bliskoj budućnosti. David Benowitz, voditelj istraživanja u DroneAnalyst u Redwood Cityju u Kaliforniji, istaknuo je da "samo s čistog stajališta proizvodnje američki proizvođači još nisu zamijenili DJI".

FILE - The Inspire 1, a drone manufactured by DJI, is flown in Davenport, Calif., March 10, 2015.
FILE - The Inspire 1, a drone manufactured by DJI, is flown in Davenport, Calif., March 10, 2015.

DJI prijetnje

SAD je već dugo zabrinut zbog DJI dronova. 2017. godine, procurio dopis Odjela za nacionalnu sigurnost optužio je optužio je DJI za špijunažu za Kinu.

On May 23, 2018, then-Deputy Secretary of Defense Patrick Shanahan

Tadašnji zamjenik ministra obrane Patrick Shanahan izdao je 23. svibnja 2018. zabranu kupnje i upotrebe svih komercijalnih bespilotnih letjelica, pozivajući se na "ranjivosti cyber sigurnosti".

Adam Lisberg, DJI-jev sjevernoamerički direktor komunikacija, ranije ove godine nije odgovorio na pitanja VOA-e o zabrani savezne vlade. U e-poruci je istaknuo da je DJI prethodno izdao izjavu o sigurnosnim rizicima. Izjava od 26. listopada 2020. kaže da se svim DJI-jevim proizvodima dronova može upravljati uopće bez internetske veze.

at all, and their government edition solution also disables the ability to send any data to DJI.

Rastuća potražnja

Najnoviji podaci Federalne zrakoplovne uprave pokazuju da je u agenciji registrirano gotovo 900.000 bespilotnih letjelica različitih vrsta. "Prije nekoliko desetljeća, bespilotne letjelice bile su ograničene na znanstvenu fantastiku ili predodžbe o budućnosti. Danas bespilotni zrakoplovni sustavi ili bespilotne letjelice brzo postaju dio naše svakodnevice", nedavno se navodi u izjavi ​ FAA ​.

U izvještaju istraživačke tvrtke Markets and Markets navodi se da je od 2018. godine Sjeverna Amerika bila najveće svjetsko tržište dronova, što je pozicija koju očekuje da će regija zadržati do 2024. godine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG