Linkovi

Trka SAD i Kine u distribuciji vakcina u Evropi


Vakcine protiv COVID19 sada su sredstvo borbe za uticaj velikih sila u Evropi
Vakcine protiv COVID19 sada su sredstvo borbe za uticaj velikih sila u Evropi

SAD planiraju da "poprave i revitalizuju" odnose sa evropskim saveznicima u u trenutku kada se sa Kinom bore za uticaj u oblasti distribucije vakcina i oporavka poslije pandemije u Evropi.

Predsjednik Džo Bajden bi o tome u petak trebalo da govori na virtuelnoj bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu. Državni sekretar SAD Entoni Blinken će učestvovati na online samitu E3 sa Francuskom, Njemačkom i Velikom Britanijom, a očekuje se da tema budu globalni izazovi, rekao je portparol State Departmenta Ned Prajs. Blinken će učestvovati i na sjednici Savjeta EU za spoljne poslove, na poziv visokog predstavnika EU Žozepa Borelja.

Istovremeno, kineski predsjednik Ši Đinping je na nedavnom samitu 17+1 najavio da će Peking povećati uvoz sa tržišta zemalja centralne i istočne Evrope, i u narednih pet godina uvesti robu vrijednu 170 milijardi dolara.

Kina već u taj region izvozi vakcine i povećava svoj uticaj, a prve zemlje koje su uzele kineske vakcine su Srbija i Mađarska, koja je ujedno i jedina članica EU koja ih koristi jer nisu odobrene na evropskom tržištu.

Washington u međuvremenu pokušava da obnovi stara prijateljstva u Evropi i vrati se multilateralizmu.

"Administracija Biden-Harris je posvećena dijalogu i saradnji sa partnerima po pitanju Kine, počev od evropskih partnera", rekao je portparol State Departmenta za Glas Amerike. "Razumijemo da evropski partneri imaju svoje interese i veze i ne tjeramo ih da biraju između Kine i SAD. Ali, brine nas to što Kina koristi multilateralne organizacije da poboljša svoju ekonomiju, nacionalnu bezbjednost i interese, na uštrb mira i prosperiteta drugih zemalja".

Na samitu 17+1 Srbiju je predstavljao predsedik Aleksandar Vučić, ali su neke zemlje, kako su primjetili analitičari iz grupe @chinaobseervers, poslale najniže diplomatske predstavnike u proteklih devet godina, koliko se samit Kine i CIEZ održava. Te zemlje su Bugarska, Estonija, Litvanija, Letonija, Rumunija i Slovenija.

Analitičar Centra za studije istočne Evrope iz Poljske, Jakub Jakobovski, smatra da je jedini uspjeh samita 17+1 taj što se pokazalo da ta Inicijativa 17+1 "nije mrtva", ali da Ši nije uspio da privuče šefove država da učestvuju na samitu i da "Peking nije ostvario dodatni uticaj u EU".

Ipak, Srbija koja nije u EU, održava bliske veze sa Kinom čije kompanije ulažu milijarde evra u infrastrukturne i energetske projekte.

Takođe, prva je zemlja u Evropi koja koristi kineske Sinofarm vakcine. U upotrebi su i Pfizer, Sputnjik V vakcine, najavljena je i AstraZeneca.

Mnoge druge evropske zemlje, članice EU, oslanjaju se isključivo na vakcine koje proizvode američke kompanije Pfizer i Moderna.

XS
SM
MD
LG