Linkovi

Kina zabranila emitovanje programa BBC


ARHIVA - Prolaznici pored sjedišta BBC-ja u Londonu (Foto: Reuters)
ARHIVA - Prolaznici pored sjedišta BBC-ja u Londonu (Foto: Reuters)

Kineski regulatori zaustavili su emitovanje programa BBC "Svjetske vesti" u toj zemlji zbog navodnih "ozbiljnih prekršaja u sadržaju programa".

Odluka je donijeta nedjelju dana nakon što je britanski regulator za emitovanje radijskog i TV programa oduzeo državnoj Kineskoj globalnoj teelvizijskoj mreži dozvolu za emitovanje u Britaniji.

Kako je tada obrazloženo, Kineska komunistička partija nadzire uređivačku politiku mreže, što je kršenje britanskog zakona kojim se političkim institucijama zabranjuje kontrola nad medijima koji imaju licencu za emitovanje programa u Britaniji.

U četvrtak, Kineska nacionalna administracija za radio i televiziju (NRTA) saopštila je da je BBC "ozbiljno prekršio pravila o radijskom i televizijskom menadžmentu" u svojim izvještajima o Kini, te da je "podrivao kineske nacionalne interese i etničku solidarnost."

Voditeljica BBC-jevih svjetskih vijesti u Australiji Yalda Hakim na Twitteru je napisala da je, prema NRTA, BBC odgovoran za "niz lažnih izvještaja" o raznim pitanjima, uključujući tretman etničkih Ujgura u zapadnom regionu Šindjijang, kao i odgovor kineske vlade na pandemiju koronavirusa.

U saopštenju objavljenom na Twitteru, BBC je naveo da je "razočaran" zbog postupaka Kine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG