Linkovi

Biden: Diplomatija ponovo u središtu američke vanjske politike


Joseph Biden tokom govora u State Departmentu (Foto: REUTERS/Tom Brenner)
Joseph Biden tokom govora u State Departmentu (Foto: REUTERS/Tom Brenner)

„Amerika se vratila i diplomatija je ponovo u središtu naše vanjske politike“, poručio je američki predsjednik Džozef Bajden u obraćanju u kom je predstavio ciljeve američke spoljne politike tokom posjete Stejt departmentu (State Department).

Potrebno je ponovo uspostaviti američko liderstvo“, rekao je Bajden u govoru.

Američki predsjednik rekao je da je odobrio uredbu kojom će ponovo biti pokrenut program prijema izbjeglica.

"Broj izbjeglica koje ćemo godišnje prihvatati biće povećan na 125.000", rekao je Bajden.

Govoreći o Rusiji - američki predsjednik je rekao da je tokom nedavnog telefonskog razgovora ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu rekao da je vrijeme okretanje glave od ruskih aktivnosti, kako se izrazio, završeno.

Bajden je u govoru poručio i da su Sjedinjene Države spremne da sarađuju sa zvaničninim Pekingom onda kada je to u njihovom interesu.

Govoreći o aktuelnoj situacii u Mjanmaru, gde je tamošnja vojska u ponedjeljak pritvorila političke lidere i uvela vanredno stanje, Bajden je rekao da tamošnja vojska treba da se odrekne vlasti koju je preuzela i oslobodi uhapšene zvaničnike i aktiviste.

Džozef Bajden je u govoru istakao i da će Sjedinjene Države okončati podršku operacijama koje u Jemenu vode snage Saudijske Arabije - rekavši da se rat mora okončati.

Ukazao je i da će SAD nastaviti da podržavaju tu zemlju.

"Da odbrani svoj suvernitet i teritoriju", poručio je američki predsjednik u svom prvom govoru o američkoj spoljnoj politici koji je održao u zdanju State Departmenta u glavnom gradu Washingtonu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG