Linkovi

Kineska vakcina efikasna 86 posto. Počela "vakcinalna diplomatija"


A display of a coronavirus vaccine candidate from Sinopharm is seen at the 2020 China International Fair for Trade in Services in Beijing, China September 4, 2020. (REUTERS/Tingshu Wang)
A display of a coronavirus vaccine candidate from Sinopharm is seen at the 2020 China International Fair for Trade in Services in Beijing, China September 4, 2020. (REUTERS/Tingshu Wang)

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) odobrili su vakcinu protiv COVID-19 koju je proizveo Sinopharm/CNBG, državna farmaceutska kompanija u Kini, u saradnji s kineskim naučnim institutima.

UAE kažu da su pregledali preliminarne podatke koji su pokazali da je ova vakcina 86% efikasna u zaštiti od bolesti i 100% efikasna u prevenciji umjerenih i teških slučajeva.

Radi se o vakcini koja se oslanja na hemijski inaktivirani virus SARS-CoV-2 za pokretanje imunološkog odgovora organizma. Ovo je „stara škola“ dobijanja vakcina, na koju se čovječanstvo oslanja decenijama. Neki od primjera vakcina koje sadrže inaktivirane viruse su vakcina protiv dječije paraliza IPV (u sastavu petovalentne vakcine Pentaxim proizvođača Sanofi Pasteur) te vakcine protiv gripe.

Izbor tehnike inaktiviranog virusa naišao je na kritike zbog straha da bi mogla imuniziranim osobama koje se zaraze izazvati ozbiljniju bolest, poznatu kao "pojačana respiratorna bolest". Takvog efekta nema kod inaktiviranih vakcina koje su već u upotrebi, ali ovdje se radi o novim vakcinama, čije efekte tek treba analizirati. Vakcine koje sadrže inaktivirani virus tj. virus koji se ne može replicirati, ne mogu izazvati bolest.

Tri od četiri vodeće kineske vakcine protiv COVID-19 se zasnivaju na tehnici inaktivacije virusa, dok se četvrta, kompanije CanSino, zasniva na adenovirusnom vektoru, slično vakcini AstraZeneca/Oxford i ruskoj vakcini Sputnjik V.

S obzirom da je Kina iskontrolisala epidemiju, te da im vakcina nije prijeko potrebna, a ostatku svijeta jeste, kineske vakcine se testiraju u inostranstvu, što otvara prostor za tzv. „vakcinalnu diplomatiju“. Namjere Kine su da putem ovih vakcina stvore diplomatske veze i dobiju ugovore na izvoz vakcina.

Kineske vakcine protiv COVID-19 nekoliko proizvođača su testirane u Latinskoj Americi (Meksiko, Brazil, Peru, Čile, Argentina), zemljama Bliskog istoka i Afrike (Jordan, UAE, Bahrein, Egipat, Maroko), u Indoneziji, Rusiji i Turskoj.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG