Linkovi

Biden: Posljedice po Kinu zbog kršenja ljudskih prava


A demonstrator wearing a mask painted with the colours of the flag of East Turkestan and a hand bearing the colours of the Chinese flag attends a protest of supporters of the mostly Muslim Uighur minority and Turkish nationalists to denounce China's treat

Kina će platiti cijenu zbog kršenja ljudskih prava, rekao je američki predsjednik Joe Biden odgovarajući na pitanje o odnosu te zemlje prema muslimanskim manjinama u zapadnom regionu Sinđijang.

"Bit će posljedica po Kinu i on to zna", rekao je Biden misleći na kineskog predsjednika Xi Jinpinga. On je govorio na događaju koji je prenosio CNN.

Si Đinping je kritikovan u svijetu jer su manjinski Ujguri pritvoreni u logorima i zbog ostalih kršenja ljudskih prava.

Biden je rekao da će SAD ponovo preuzeti globalnu ulogu u oblasti ljudskih prava i dodao da će raditi sa međunarodnom zajednicom da bi ih i Kina poštovala.

"Kina se veoma trudi da postane svjetski lider, a da bi stekla takav status i mogla to biti mora zadobiti povjerenje drugih zemalja", rekao je američki predsjednik tokom svog prvog zvaničnog putovanja od kada je postao predsjednik u januaru.

Rekao je da Kina to ne može postići sve dok je uključena u aktivnosti koje su protivne ljudskim pravima.

Biden je u telefonskom razgovoru sa Sijem prošlog mjeseca, koji je trajao dva sata, naglasio prioritet za SAD da indo-pacifički region ostane slobodan i otvoren i izrazio zabrinutost povodom problematične prakse u trgovini i stanja ljudskih prava u Kini.

XS
SM
MD
LG