Linkovi

Kina uvela sankcije zvaničnicima Trumpove administracije


FILE PHOTO: Flags of U.S. and China are displayed at AICC's booth during China International Fair for Trade in Services in Beijing
FILE PHOTO: Flags of U.S. and China are displayed at AICC's booth during China International Fair for Trade in Services in Beijing

Vlasti Kine uvele su sankcije zvaničnicima administracije bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa, samo nekoliko minuta nakon što je Joe Biden položio zakletvu kao predsjednik SAD, prenela je agencija Reuters.

Kina je sankcionisala za 28 pojedinaca, među kojima je i bivši državni sekretar SAD Mike Pompeo zbog, kako se navodi u saopštenju kineskog Ministarstva inostranih poslova, "narušavanja suvereniteta" te zemlje.

U saopštenju se navodi da su ti pojedinci "planirali, promovisali i izvršili seriju suludih poteza kojima su se ozbiljno umiješali u unutrašnje stvari Kine, podrivali kineske interese, vrijeđali kineski narod i ozbiljno narušavali kinesko-američke odnose".

"Tim pojedincima i njihovim najbližim članovima porodice je zabranjen ulazak u Kinu, Hongkong i Makao. Za njih, kao i za kompanije i institucije koje su povezane sa njima, važi i zabrana poslovanja sa Kinom", navodi se u saopštenju kineskog ministarstva koje prenosi Reuters.

Pored Pompea, kineskim sankcijama obuhvaćeni su i Trumpov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O’Brien i ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Kelly Craft, kao i bivši zvaničnici Trumpove administracije John Bolton i Steve Bannon.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG