Linkovi

Bidenova administracija kritikovala kineske sankcije za zvaničnike bivše Trumpove administracije


China's Foreign Ministry spokesperson Hua Chunying gestures during a press conference held at the Foreign Ministry in Beijing on Thursday, Dec. 10, 2020. China is imposing restrictions on travel to Hong Kong by some U.S. officials and others in…
China's Foreign Ministry spokesperson Hua Chunying gestures during a press conference held at the Foreign Ministry in Beijing on Thursday, Dec. 10, 2020. China is imposing restrictions on travel to Hong Kong by some U.S. officials and others in…

Administracija Bidena kritizirala je kinesku odluku da nametne sankcije dužnosnicima Trumpove administracije u srijedu samo nekoliko minuta nakon što je Joe Biden položio zakletvu kao 46. predsjednik Sjedinjenih Država.

Bivši državni tajnik Mike Pompeo je među 28 ljudi za koje je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova reklo da su "planirali, promovirali i izveli niz ludih poteza koji su se ozbiljno umiješali u kineske unutarnje stvari, potkopali kineske interese, vrijeđali kineski narod i ozbiljno poremetili odnose Kine i SAD-a. "

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying proglasila je Pompea "klaunom" u četvrtak tijekom brifinga s novinarima u četvrtak u Pekingu.


Članovi Interparlamentarnog saveza kažu da "zajednica demokracija" može pojačati ekonomsku polugu i suprotstaviti se pekinškom "nasilju".


Kina je također sankcionirala trgovinskog savjetnika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa Petera Navarra, bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Roberta O’Briena i O’Brienovog prethodnika Johna Boltona.

Ministarstvo je reklo da je sankcioniranim osobama i članovima njihovih užih obitelji "zabranjen ulazak na kopno Kine, Hong Konga i Macaa". Također je rečeno da je njima i povezanim entitetima zabranjeno poslovanje s Kinom.

Emily Horne, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost predsjednika Bidena, kritizirala je sankcije kao "neproduktivan i ciničan potez" u izjavi objavljenoj za Reuters. Horne je rekla da se Biden "raduje suradnji s čelnicima obje stranke kako bi se Amerika nadmašila Kinu".

Kinesko-američki odnosi su se naglo pogoršali nakon što je Trump nedugo nakon ulaska u Bijelu kuću donio carine na kineske proizvode koji se prodaju u SAD-u.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG