Linkovi

Muellerova istraga o ruskom uplitanju - rasplet i posljedice


Robert Mueller
Robert Mueller

Da li je istraga o ruskom uplitanju u američke izbore 2016. uz pomoć izborne kampanje predsjednika Donalda Trampa došla blizu kraja, i hoće li izvještaj glavnog istražitelja zaštititi Vilijem Bar, koji bi u četvrtak mogao biti imenovan za državnog tužioca, pitaju se američki mediji.

Šta nakon okončanja istrage

Atlantik (The Atlantic) piše kako posljednjih dana „svi najavljuju“ skoro okončanje istrage specijalnog istražitelja, koji skoro dvije godine istražuje moguće rusko uplitanje u američke predsjedničke izbore.

„Vršilac dužnosti državnog tužioca proglasio je istragu “gotovo završenom” tokom konferencije za štampu. Trampov kandidat za državnog tužioca, Vilijem Bar (William Barr), je svjedočeći pred sudskim odborom Senata rekao da je, s obzirom na njegove javne akcije, Muler "dobro prošao" u svojoj istrazi. NBC je objavio da bismo Mulerov izvještaj mogli vidjeti već “sredinom februara”.

List navodi kako je vidljiva i migracija istraga o ponašanju predsjednika od kancelarije specijalnog istražitelja, do drugih ureda Ministarstva pravde, posebno Kancelarije javnog tužioca u južnom okrugu Njujorka, i širenja novih istraga u potpunosti izvan domena specijalnog istražitelja.“

Atlantik ističe da niko ne zna šta zapravo Mulerovo "privođenje kraju" znači, odnosno da je moguće da je istražna faza istrage skoro potpuna - s ili bez značajnih labavih ciljeva - ali da glavne odluke tek dolaze. Drugim riječima, ako Mulerov tim ima sve ili skoro sve informacije koje su mu potrebne, možda će ipak morati da odluči šta da uradi s tom informacijom.

Hoće li biti još optužnica kada se istraga „završi“, ili će se tužioci prepustiti zalasku sunca, ostavljajući izvještaj na prag (Vilijema) Bila Bara?“, navodi Atlantik ističući da je veliko pitanje hoće li javnost i Kongres vidjeti neredigovanu verziju izvještaja.

Tajni sastanak u Grand Havani

Prema Muleru, jedan od najintrigantnijih događaja koji zauzima posebno mjesto u njegovoj istrazi je sastanak između šefa Trampove kampanje Pola Manaforta (Paul Manafort) i njegovog saradnika iz Ukrajine i ruskog operativca, Konstantina Kilimnika, koji je održan 2. avgusta 2016., piše Vašington post (The Washington Post).

Novinari WP, Rozalind Helderman (Rosalind) i Tom Hamburger su na osnovu sudskih dokumenata napisali rekonstrukciju tog susreta koji se desio nedaleko od Trampovog tornja na Menhetnu, gdje su, prema ubjeđenju tužioca, Manafort i Kilimnik možda razmijenili ključne informacije relevantne za Rusiju i Trampovu kampanju.

„Šef kampanje Donalda Trampa krenuo je na neobičan sastanak uz večeru, u privatnoj prostoriji za pušače, samo nekoliko blokova od sjedišta kampanje“.

Manafortu se, prema sudskim spisima, u nekom trenutku pridružio njegov zamjenik u kampanji, Rik Gejts (Rick Gates), na sjednici u sobi Grand Havana – prostor od mahagonija s prozorima od poda do stropa i s panoramskim pogledom na grad. Dvojica Amerikanaca susreli su se s prekomorskim gostom...“, piše Vašington post.

Prema djelimično redigovanom transkriptu sudske rasprave od 4. februara, tek objavljeni detalji pružaju rijetku naznaku onoga što Muler ispituje u posljednjem dijelu svoje gotovo 21-mjesečne istrage – s posebnim interesom na okupljanje u Grand Havani, „koje je završilo tako što su trojica muškaraca izlazila kroz odvojena vrata“, što je primijetila sutkinja Amy Berman Jackson.

„Kilimnik je 29. jula 2016. godine napisao Manafortu zagonetnu notu“, napisao je WP dodajući kako je u poruci rečeno da se Kilimnik tog dana sastao s čovjekom koji je Manafortu dao "najveću crnu kavijarsku posudu prije nekoliko godina" – što su istražitelji Kongresa vjerovali da je Kilimnikova referenca na "crni kavijar" kod za novac. Kilimnik je pitao kada će Manafort biti dostupan za sastanak. „Utorak bi bio najbolji", odgovorio je Manafort. Sljedeći utorak je bio 2. avgust, napisao je WP, dodajući i da je Manafort već 19. avgusta napustio Trampovu kampanju.

Vašington post je također u saradnji sa Šar školom (Schar School) uradio anketu prema kojoj Amerikanci smatraju Roberta Mulera vjerodostojnijim od Trampa - Mulerovoj verziji činjenica o mogućem ruskom uplitanju u posljednje predsjedničke izbore, vjeruje 56 posto ispitanika. Trampu, koji je Mulerovu istragu opisao kao partizanski lov na vještice, vjeruje 33 posto Amerikanaca. Gotovo istog raspona je odnos između onih koji vjeruju da je Muler zainteresovan za „otkrivanje istine“ i onih koji smatraju da istražitelj želi „politički nauditi Trampu“.

List navodi da je Muler tokom dvogodišnje istrage optužio 34 osobe, a nakon sudskih procesa osuđeni su neki od Trampovih najbližih savjetnika, uključujući njegovog bivšeg predsjednika kampanje, zamjenika predsjednika kampanje, savjetnika za nacionalnu sigurnost i ličnog advokata. Specijalni istražitelj tvrdi da se 25 Rusa, uključujući 12 vojnih oficira, urotilo da hakuje e-poštu demokrata i da pokrenu kampanju djelovanja preko društvenih medija kako bi utjecalo na ishod izbora 2016.

„Kada je bio imenovan, Muler je imao zadatak da istraži da li postoje “bilo kakve veze i/ili koordinacija između ruske vlade i pojedinaca povezanih sa Trumpovom kampanjom". Mulerova istraga otkrila je mnogo veza, ali nije jasno šta on može uradtiti po pitanju koordinacije – jer za tu radnju još uvijek nema krivične prijave ni protiv ijednog člana Trampove kampanje“, napisao je Vašington post.

Zaštita izvještaja

Vilijem Bar signalizira da kao kandidat za državnog tužioca ima dovoljno podrške u Komitetu za pravosuđe Senata, koji je pod kontrolom republikanaca, te će ove sedmice vjerovatno biti potvrđeno njegovo preuzimanje Ministarstva pravde. To znači da će on nadgledati istragu o vezama između Rusije i Trampove kampanje tokom predsjedničkih izbora 2016. godine, piše Njujork tajms (The New York Times).

Senat je u utorak već glasao, uglavnom po stranačkim linijama s 55 prema 44, kako bi ograničio debatu o nominaciji Vilijema Bara, čime je pređen prag za glasanje 'za ili protiv', najavljeno za četvrtak ove sedmice.

List dodaje da su borba i debate oko nominacije Bara vođene zbog zahtjeva demokrata da se on obaveže da će objaviti svaki konačni izvještaj specijalnog istražitelja Roberta Mulera, u kojem će on iznijeti detalje istrage za koju se vjeruje da je pri kraju.

Bar je obećao da će biti što transparentniji, ali je također rekao da ne može preuzeti bilo kakve obaveze i zato što takav izvještaj može da sadrži neke informacije koje moraju ostati tajne.

Republikanci kažu da imaju povjerenja u kandidata Bara da će održati riječ i zaštiti istragu. "Mogu vam to obećati, Bar će se pobrinuti da Muler završi posao bez političkog uplitanja. To je rekao. I tako se ovaj film mora završiti," rekao je Lindsey Graham, republikanski senator iz Južne Karoline i predsjedavajući Komiteta za pravosuđe u Senatu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG