Linkovi

Tužioci o Trumpovoj "kupovini šutnje", kontaktima sa Rusima


Paul Manafort, bivši šef Trumpovog izbornog štaba (levo) i Michael Cohen, bivši privatni advokat predsjednika Trumpa (desno).

Tužioci iz New Yorka i specijalni tužilac Robert Mueller podnijeli su sudska dokumenta u kojima se obrazlaže zbog čega Michael Cohen, bivši lični advokat predsjednika Donalda Trumpa, i Paul Manafort, bivši šef Trumpovog izbornog štaba, zaslužuju zatvorsku kaznu.

U podnescima sudu se navodi da je Cohen, uoči predizborne kampanje 2016. ilegalno isplatio novac dvjema ženama - Stormy Daniels, porno glumici i bivšoj Playboy manekenki Karen McDougal - u zamjenu za njihovu šutnju o njihovim seksualnim odnosima sa Trumpom.

Dio sudskog dokumenta iz kancelarije specijalnog tužioca, podnijet 7. decembra 2018.
Dio sudskog dokumenta iz kancelarije specijalnog tužioca, podnijet 7. decembra 2018.

Federalni tužioci kažu da je Cohen novac isplatio u "koordinaciji sa Trumpom i na njegov nalog".

U dokumentima se takođe iznosi pokušaj Rusa da utiču na predsjedničku kampanju u SAD.

U jednom dokumentu, Mueller iznosi kako je Cohen razgovarao sa ruskim državljaninom koji je tvrdio da je "osoba od povjerenja" u Ruskoj Federaciji, a koji bi mogao da kampanji ponudi "političku sinergiju" i "sinergiju na vladinom nivou".

Trump demantuje bilo kakav dosluh sa Rusijom a Rusija poriče bilo kakvo miješanje u američku predsjedničku kampanju.

U dokumentima su iznijete i laži koje je Manafort izneo tokom razgovora sa istražiteljima i FBI-jem.

Prema sudskim dokumentima, Manafort je izrekao "brojne očigledne laži", uključujući one o svojim komunikacijama sa političkim konsultantom koji je navodno imao veze sa ruskom obavještajnom službom kao i o kontaktima sa zvaničnicima Trumpove administracije nakon što je protiv Manaforta podnijeta optužnica 2017.

Dok je Tramp tweetovao "Ovo predsjednika potpuno oslobađa krivice. Hvala vam!" poslije objavljivanja sudskih podnesaka, dokumenti pokazuju da je Trump možda znao više o poslovnim i drugim kontaktima svog izbornog štaba sa Rusima nego što je priznao.

XS
SM
MD
LG