Linkovi

Dokle su stigle istrage u vezi sa Trumpom


Predsjednik Donald Trump odgovara na pitanja novinara dok napušta Bijelu kuću, 17. novembra 2018. u Washingtonu.
Predsjednik Donald Trump odgovara na pitanja novinara dok napušta Bijelu kuću, 17. novembra 2018. u Washingtonu.

Objavljujemo pregled stanja dokle su stigle istrage koje su u vezi sa predsjednikom Donaldom Trumpom i šta bi moglo da je pred njim:

O čemu se radi?

Trump se suočava sa krivičnim istragama u Washingtonu i New Yorku.

Specijalni tužilac Robert Mueller istražuje da li je Trumpova kampanja sarađivala sa Rusijom i da li je predsjednik opstruirao istragu. Trump takođe igra centralnu ulogu u odvojenom slučaju u New Yorku, gdje ga tužioci povezuju sa krivičnim djelom. Oni tvrde da je Trump naložio svom ličnom advokatu Michaelu Cohenu da izvrši ilegalnu tajnu isplatu dvjema ženama kao način da se zataškaju potencijalni seksualni skandali tokom kampanje.

Šta treba danas da se zna?

Cohen, koji je jednom obećao da će "primiti metak" za svog šefa, osuđen je u srijedu na tri godine zatvora zbog više krivičnih djela koje uključuju organizovanje plaćanja za dvije žene za šta kaže da je bilo obavljeno po nalogu Trumpa. Kazna je u skladu sa onim što su federalni tužioci tražili. Naređeno mu je da se preda vlastima 6. marta.

Odvojeno od toga, tužioci su najavili u srijedu da su sklopili djeliće druge slagalice u slučaju potplaćivanja žena: Matična firma National Enquirer priznala je da je izvršila jedno od tih plaćanja "zajedno" sa Trumpovom kampanjom, kako bi ga zaštitili od priče koja bi mogla da naškodi njegovoj kandidaturi.

Da li je, naposljetku, Trumpova kampanja sarađivala sa Rusijom?

Ne postoji krunski dokaz koji se tiče pitanja o saradnji sa Rusijom. Ali, dosadašnji dokazi pokazuju da je široki krug Trumpovih saradnika imao kontakte povezane sa Rusijom tokom predsjedničke kampanje 2016. i tranzicionog perioda, kao i da je nekoliko njih lagalo o tim komunikacijama.

Takođe, postoje dokazi da su neki ljudi u Trumpovom okruženju raspravljali o mogućem slučaju mailova sa Wikileaksa, prije nego što su se oni pojavili. Američke obavještajne agencije i Mueller rekli su da je Rusija bila izvor hakovanog materijala, koji je objavio Wikileaks tokom kampanje, što je naštetilo naporima Hillary Clinton da postane predsjednica.

Druga pitanja koja se razmatraju:

Da li je bilo ometanja pravde?

To je još jedno neriješeno pitanje koje Mueller ispituje. Istražitelji su proučili ključne epizode poput Trumpovog otpuštanja direktora FBI, Jamesa Comeyja i njegov bijes zbog izuzeća iz istrage bivšeg sekretara za pravosuđe Jeffa Sessionsa.

Šta Trump ima da kaže o svemu ovome?

Trump je učestalo napadao Muellerovu istragu označavajući je kao "lov na vještice", insistirajući na tome da "NIJE BILO SARADNJE" sa Rusijom. Takođe je rekao da je sada njegov bivši advokat Cohen lagao kako bi dobio manju kaznu u New Yorku.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG