Linkovi

Novi Trumpov napad na istragu ruskog miješanja u američke izbore


Predsjednik Donald Trump daje izjavu novinarima na Južnom travnjaku, prije odlaska u Francusku (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsjednik Donald Trump daje izjavu novinarima na Južnom travnjaku, prije odlaska u Francusku (Foto: AP/Evan Vucci)

Predsjednik Donald Trump ponovo je napao istragu ruskog miješanja u američke izbore koju vodi specijalni tužilac Robert Mueller, dok postoje naznake da se ta istraga privodi kraju.

Tramp je, na Twitteru, bez dokaza, ocijenio da je istraga u potpunom rasulu, da istražitelji nisu našli dokaze dosluha i da su, kako je rekao, „potpuno poludjeli“.

Takođe je ocijenio da su članovi Muellerovog tima „sramota za naciju“ i da su svi pristrasni, a iznio je tvrdnju da jedini dosluh bio izmedju demokrata i Rusije. Samo dan ranije, Trump je pozdravio ideju o dvostranačkoj saradnji u Washingtonu.

Predsjednik je u srijedu u Bijeloj kući podržao dvostranački plan o reformi američkih zatvora.

"Da li sam ja to čuo riječ dvostranački? Da li sam dobro čuo? To je lijepa reč.”

Takav stav je drugačiji od njegovih izjava uoči kongresnih izbora, kada je insistirao da demokrate stoje iza karavana migranata koji se kreću ka američkoj granici. U nedjeljama prije izbora, Trump je tweetovao o imigraciji i karavanu najmanje 30 puta. Poslije izbora? Samo jednom.

Takođe nije rekao ni riječ o 5.900 američkih vojnika koje je poslao na granicu sa Meksikom da čekaju karavan. Senator iz Arizone Jeff Flake je predsjednikove poteze nazvao “trikom da bi se osvojili glasovi.”

"To se jedino može nazvati trikom.”

Senator Jeff Flake
Senator Jeff Flake

​Sekretar za odbranu Jim Maytis i sekretarica za unutrašnju bezbjednost Kirsten Nielsen u srijedu su posjetili neke od vojnika na granici.

Prema medijskim izveštajima, Nielsen će vjerovatno izgubiti posao u predstojećim novim promjenama unutar Trumpovog kabineta. Slijedeći bi mogao da bude šef osoblja Bijele kuće Johna Kelly.

Na pitanje o sudbini tih zvaničnika, predsjednik je izjavio za konzervativni vebsajt Daily Caller​ – “Razmatramo razne opcije.”

Bivša zamjenica savetnika za nacionalnu bezbjednost Mira Ricardel
Bivša zamjenica savetnika za nacionalnu bezbjednost Mira Ricardel

Zamjenica savetnika za nacionalnu bezbjednost Mira Ricardel se našla u opasnoj situaciji pošto je prva dama Melania Trump javno saopštila da “ne zaslužuje da radi u Bijeloj kući”.

Prva dama je u jednom ranijem intervjuu za televiziju ABC izjavila da ne vjeruje nekima od predsjednikovih saradnika i da neki od tih ljudi više ne rade u Bijeloj kući.

Bela kuća je sinoć objavila da Ricardel više neće obavljati svoju funkciju ali će preuzeti drugu ulogu u administraciji iako nije navedeno koju.

Mediji prenose da je prva dama bila nezadovoljna ponašanjem savjetnice Bijele kuće, tokom planiranja prošlomjesečne posjete prve dame Africi, te da Melania Trump smatra da Ricardel nije ukazala dužno poštovanje njoj i njenim saradnicima.

XS
SM
MD
LG