Linkovi

Izvještaj Senatu: Rusija koristila sve glavne društvene mreže da bi pomogla pobjedi Trumpa


Bivši savjetnik predsjedničke kampanje Donalda Trumpa, George Papadopulos, koji je izazvao istragu o Rusiji, napušta federalni sud 7. septembra 2018, u Washingtonu.

Rusija je koristila sve najvažnije platforme društvenih mreža kako bi targetirala glasače dezinformacijama u pokušaju da Donald Trump bude izabran za predsjednika, piše u novom izvještaju koji je pripremljen za Senat SAD, a u koji je uvid imao Washington post.

U izvještaju se kaže da su Rusi koji su radili za grupu zvanu Agencija za istraživanje interneta (IRA) započeli sa eksperimentima na društvenim mrežama, kako bi uticali na lokalne izbore 2009. i da su proširili svoje operacije na izbore u SAD 2013. koristeći Twitter.

Postepeno su dodavali druge popularne društvene mreže svojoj kampanji, uključujući YouTube, Facebook i Instagram.

Za predsjedničku kampanju 2016, u izvještaju se kaže da su Rusi pokušali da izazovu konzervativne glasače da podrže Trumpa, naglašavajući teme poput prava na oružje i imigracije.

U isto vrijeme, ruski operativci slali su crnim glasačima poruke i druge informacije sa ciljem da ih uvedu u konfuziju u vezi sa izbornim procesom, uključujući i pogrešne informacije o tome kako da glasaju.

Arhiva - Fejsbukova godišnja F8 konferencija divelopera, u San Hozeu, 18. aprila 2017.
Arhiva - Fejsbukova godišnja F8 konferencija divelopera, u San Hozeu, 18. aprila 2017.

​Druge grupe, poput liberala, žena, muslimana, Latinoamerikanaca i veterana, takođe su bile ciljane sličnim porukama, bilo kroz dopadljivost spram njihove politike, ili kroz pokušaje da se oni obeshrabre i odvrate od glasanja.

"Ono što je jasno je da su sve te poruke jasno imale za cilj da idu u korist Republikanskoj partiji i posebno Donaldu Trumpu", kaže se u izvještaju prema pisanju Washington posta.

Novine takođe pišu da izvještaj kritikuje tehnološke kompanije za ono što nazivaju "zakašnjelim i nekoordiniranim odgovorom" kada je otkrivena kampanja dezinformacija, kao i zbog kašnjenja da se informacije podijele sa istražiteljima.

U izvještaju se takođe upozorava da se društvene mreže preobražuju iz nečega za šta je rečeno da će biti alat za "dijeljenje kolektivne kritike i koordiniranje građanskog angažovanja", u prijetnju demokratiji koja dolazi od "lukavih političkih savjetnika" i "političara u demokratijama i diktaturama, podjednako".

Washington post piše da Facebook i Google nisu imali komentare povodom ovog izvještaja. Ali, Twitter je saopštio da je sproveo "značajne korake nakon izbora 2016, kako bi ojačao svoju digitalnu odbranu".

Sjedinjene Države već su podigle krivične optužnice protiv ruske Agencije za istraživanje interneta zbog miješanja u kampanju 2016.

Specijalni tužilac Robert Mueller istražuje da li je Trumpova kampanja sarađivala sa Rusima oko miješanja u izbore 2016. i da li je predsjednik pokušao da opstruira pravdu pokušavajući da omete istragu.

Trump negira bilo kakvu saradnju i naziva Muellerovu istragu "lovom na vještice".

XS
SM
MD
LG