Linkovi

Da li su Trumpovi pravni problemi dovoljni za opoziv sa funkcije Predsjednika?


Predsjednik Donald Trump u dvorištu Bijele kuće
Predsjednik Donald Trump u dvorištu Bijele kuće

Američki predsjednik Donald Trump suočava se sa sve većim pravnim problemima – i to na dva fronta - u istrazi moguće saradnje njegove kampanje sa Rusijom, ali i novca koji je tokom predizborne kampanje isplaćen dvjema ženama da bi šutile o navodnoj aferi sa Trumpom. Demokrate u Predstavničkom domu sada tvrde da bi te isplate mogle da budu povod za pokretanje procedure za opoziv predsjednika.

Predsjednik Trump pokušava da umanji značaj sudskih dokumenata koja se prošle nedelje podnijeli tužioci iz New Yorka i specijalni tužilac Robert Mueller.

“Ja ih nisam pročitao, ali svi s kojima sa razgovarao kažu da apsolutno nije bilo dosluha sa Rusijom, što je veoma važno”, tvrdi predsjednik.

Međutim, mnogi ocjenjuju da je Trump, zbog informacija otkrivenih u dokumentima, u sve većoj pravnoj i političkoj opasnosti.

“Predsjednik se zbog ove istrage sada nalazi u ozbiljnoj pravnoj situaciji i trebalo da bi da bude zabrinut, kao i cijela zemlja”, smatra demokratski senator Chris Murphy.

Kada je riječ o istrazi o Rusiji, specijalni tužilac Robert Mueller razotkrio je nove dokaze o naporima Moskve da izgradi politički savez sa Trumpovim predizbornim štabom 2016. godine. i uprkos tome što Trump tvrdi da nema optužbi protiv njega, čak i njegovi glavni saveznici ističu da to nije slučaj.

“Niko nije potpuno oslobođen optužbi, dok Bob Mueller ne zatvori svoju kancelariju i preda ključeve”, kaže Chris Cristie, bivši guverner New Jerseya

Majkl Koen, bivši lični advokat Donalda Trampa
Majkl Koen, bivši lični advokat Donalda Trampa

​Međutim, najveća pravna prepreka s kojom se predsjednik možda suočava je tvrdnja federalnih tužilaca u New Yorku da je Trumpov bivši advokat Michael Cohen tokom predizbogne kampanje ilegalno isplatio novac dvjema ženama da bi šutile o navodnoj aferi sa predsjednikom. I da je to uradio u saradnji i po nalogu Donalda Trumpa.

Američki ider bi zbog toga mogao da bude optužen da je kršio zakone o finansiranju izborne kampanje.

Jedan od vodećih demokrata u Predstavničkom domu Jerrold Nadler, koji će Demokratska stranka kontrolisati od januara, upozorava da bi to mogao da bude razlog za pokretanje procedure opoziva.

“To bi bili prestupi koji mogu da budu povod za opoziv. Međutim, da li su dovoljno važni da se opravda opoziv je drugo pitanje”

Trump je tvitovao da je jednostavno riječ o privatnoj transakciji, dok je za sve okrivio Cohena kojeg je optužio da samo pokušava da smanji zatvorsku kaznu.

Čak i ako Kongres ne reaguje, Trumpovi pravni problemi mogli bi da se nastave, smatra Adam Schiff, vodeći demokrata u Odboru za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma.

"Sekretarijat za pravosuđe bi mogao da podigne optužnicu protiv Donalda Trumpa, na dan kada napusti položaj predsjednika”.

U svjetlu sve većih pravnih i političkih problema, predsjednik Trump pokušava da popuni ključni položaj u Bijeloj kući – šefa kabineta.

John Kelly odlazi krajem godine, kao i čovjek koji je bio favorit da ga zamijeni – šef kabineta potpredsjednika SAD Nick Ayers. Mediji prenose da su sada vodeći kandidati – konzervativni kongresmen Mark Medous, vršilac dužnosti sekretara za pravosuđe Mat Whitaker i sekretar za finansije Steven Munchin.

XS
SM
MD
LG