Linkovi

"Demokrate u Kongresu će štititi Muellerovu istragu"


Zgrada Kongresa na Capitol Hilu
Zgrada Kongresa na Capitol Hilu

Demokrate u Kongresu obećavaju da će zaštiti istragu o Rusiji koju vodi specijalni tužilac Robert Mueller, od eventualnog miješanja novog vršioca dužnosti sekretara za pravosuđe Matthewa Whitakera koga je predsjednik Trump postavio da je nadgleda.

Lider manjine u Senatu Chuck Schumer​ rekao je da će pokušati da takav zakonski prijedlog veže za prijedlog budžeta koji vladi omogućava da funkcioniše i da na taj način zahtjeva da se istraga specijalnog tužioca Muellera završi bez ometanja.

"Nema razloga da takav prijedlog ne bude usvojen. Vjerujem da ima i dovoljno republikanaca koji će tako nešto podržati", rekao je Schumer za CNN.

Lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell​ se usprotivio pojedinačnom zakonskom prijedlogu da se zaštiti Muellerova istraga jer kaže da nema razloga da misli da će ga predsjednik otpustiti.

Demokratski kongresmen Jerrold Nadler​, koji će predsjedavati Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma kada demokrate preuzmu kontrolu u januaru 2019, kaže za ABC da će misija tog odbora biti da pozove Whitakerada svjedoči pod zakletvom o "izrečenom neprijateljstvu prema Muellervoj istrazi".

Nedler smatra da je Trump stavio na poziciju potpuno "nekvalifikovanog čovjeka koji će uništiti istragu".

Ali, Trumpova savetnica Kellyanne Conway​ je odbacila tvrdnje da će Whitakerovi komentari uticati na Muellerovu istragu i rekla da "on vjerovatno ni ne zna detalje o trenutnom toku istrage".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG