Linkovi

Ured specijalnog istražitelja Muellera opovrgava tačnost izvještaja portala Buzzfeed


Robert Mueller, Donald Trump
Robert Mueller, Donald Trump

Ured specijalnog istražitelja Roberta Muellera je sinoć saopćio da dovodi u pitanje tačnost izvještaja medijskog portala Buzzfeed, prema kojem je predsjednik Trump naredio svom bivšem odvjetniku da laže pod zakletvom američkom Kongresu.

Portal BuzzFeed News je naime naveo dva anonimna izvora , navodno iz federalnih službi provođenja zakona, koji su kazali da je predsjednik naredio Michaelu Cohenu da laže u iskazima pred Kongresom u vezi sa predsjednikovim pokušajima da dogovori izgradnju tzv. Trump Tower zgrade u Moskvi.

Međutim, glasnogovornik ureda istražitelja Muellera Peter Carr je sinoć saopćio da, navodimo, "opisi u izvještaju Buzzfeed-a određenih izjava odvjetnika Cohena, kao i karakterizacija određenih dokumenata i svjedočenja, koji su upućeni uredu Muellera, nisu tačni."

Ukratko nakon saopćenja ureda istražitelja Muellera, glavni urednik Buzzfeed-a Ben Smith, je izjavio kako stoji iza izvještaja, i zamolio od ureda da tačno kažu sta je to što u izvještaju njegovog portala netačno.

Izvještaj BuzzFeed-a je naveo čelnika dva Kongresna odbora da kažu kako će i sami zatražiti istragu tačnosti izvještaja. Radi se o čelniku kongresnog odbora za obavještajne poslove, Adamu Schiffu (Demokrata), i čelniku kongresnog odbora za pravosudna pitanja Jerrold Nadleru (Demokrata), dok je kongresmen Joaquin Castro iz Texasa izjavio ranije da, ako je izvještaj Buzzfeed-a tačan, predsjednik mora dati ostavku.

Odvjetnik predsjednika Trumpa, Rudy Giuliani, također je izdao saopćenje da, navodimo, „svaki nagovještaj , iz bilo kojeg izvora, da je predsjednik zatražio od bivšeg odvjetnika Cohena da laže - potpuna laž“. Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders je izjavila da je izvještaj „smiješan“.

Bivši odvjetnik Trumpa, Michael Cohen, ispitivan je od strane Kongresa, i ureda specijalnog istražitelja Roberta Muellera, u vezi sa navodima o suradnji Trumpove kampanje i Moskve pred predsjedničke izbore 2016. godine

XS
SM
MD
LG