Linkovi

Mueller želi da postavi pitanja Trumpu o opstrukciji pravde


Robert Mueller i Donald Trump

Predsjednik Donald Trump mogao bi da odgovara na pitanja specijalnog tužioca Roberta Muellera u istrazi o Rusiji, a predsjednika je navodno razbijesnila informacija da bi Mueller mogao da ga pita i o opstrukciji pravde.

Trump je ranije, na Twitteru, pozvao sekretara za pravosuđe Jeffa Sessionsa da obustavi istragu o Rusiji.

Novi, potencijalni okršaj predsjednika Trumpa i Roberta Muellera. Izvori televizije ABC prenijeli su da je Trump pobijesnio pošto je čuo da Mueller želi da mu postavi pitanja o opstrukciji pravde.

To je, kažu izvori, toliko razbijesnilo Trumpa da je na Twitteru zatražio od “sekrerara za pravouđe Jeffa Sessionsa da odmah okonča lov na vještice, prije nego što još više našteti SAD”. Poslije ovog tweeta, Trumpov tim je krenuo u saniranje štete.

“Predsjednik je jasno rekao da nikome ništa nije naredio”, kazao je Rudy Giuliani, advokat predsjednika Trumpa.

Bijela kuća je ranije saopštila da predsjednikovi tweetovi predstavljaju zvaničnu politiku, ali tvrde da je ovaj drugačiji.

“To nije naređenje, već predsjednikovo mišljenje. Predsjednik ne opstruiše pravdu, samo odgovara na udarce”, poručila je Sarah Sanders, portparolka Bijele kuće.

Ali, tweetovi predsjednika frustriraju i članove njegove stranke. Republikanska senatorka Susan Collins kaže da su Trumpovi tweetovi “potpuno neprikladni” i da “predsjednik uopšte ne bi trebalo da govori o istrazi.”

Demokrata Adam Schiff, iz Odbora za obavještajne poslove predstavničkog doma Kongresa kaže da “je ovo očigledan pokušaj opstrukcije pravde”. Slično poručuju i analitičari, među kojima je Dan Abrams, analitičar televizije ABC.

“Ovo je nesumnjivo pokušaj da se umanji, ošteti, možda čak i ometa istraga. Da li to znači i opstrukciju pravde? Na to pitanje će morati da odgovori Robert Mueller.”

XS
SM
MD
LG