Linkovi

Sudski dokument: Manafort dao podatke iz anketa ruskom operativcu


Bivši šef Trumpovog izbornog štaba Paul Manafort na crtežu iz sudnice, tokom svjedočenja (Foto: Reuters/Bill Hennessy).
Bivši šef Trumpovog izbornog štaba Paul Manafort na crtežu iz sudnice, tokom svjedočenja (Foto: Reuters/Bill Hennessy).

Paul Manafort, bivši šef izbornog štaba Donalda Trmpa, tokom nekoliko mjeseci sredinom 2016. godine, dao je podatke iz predizbornih anketa koje je izborni štab posjedovao, saradniku, koji je bio povezan sa ruskim obavještajnim službama, navodi se u sudskom podnesku od utorka, 8. januara.

Novinari su uspjeli da pročitaju podatke iz sudskog podneska, koje Manafortovi advokati nisu odgovorajuće zatamnili.

Tužioci u istrazi specijalnog istražitelja Roberta Muellera navode da ih je Manafort lagao o tome, dok Manafort poriče optužbe u vezi sa svojim bivšim poslovnim partnerom Konstantinom Kilimnikom, državljaninom Ukrajine, koga tužioci optužuju da je imao veze sa ruskim obavještajnim službama. Manafort je rekao da je jednostavno zaboravio detalje, navodeći kao opravdanje haotičnu atmosferu u kampanji.

U sudskom podnesku od utorka, prvi put se detaljno navodi zbog čega je Manafort optužen da je lagao.

Tužitelji, koji već 20 mjeseci istražuju veze Trumpovog izbornog štaba sa Rusijom i da li je Trump, kao predsjednik, pokušao da nezakonito opstruira istragu, tvrdili su da je Manafort lagao o pet pitanja, uključujći i svoju vezu s Kilimnikom.

Kilimnik, kojeg je Mueller optužio za opstrukciju pravde, jer je navodno uticao na svjedoke u Manafortovom slučaju, poriče da je povezan sa ruskim obavještajnim službama.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG