Linkovi

Studija: Kućni COVID pacijenti boluju kraće od bolničkih


Na fotografiji snimljenoj 23. aprila 2021. bolničko osoblje prevozi pacijenta s Covid-19 koronavirusom u bolnički kompleks u New Delhiju. (Foto Maude BRULARD / AFP)
Na fotografiji snimljenoj 23. aprila 2021. bolničko osoblje prevozi pacijenta s Covid-19 koronavirusom u bolnički kompleks u New Delhiju. (Foto Maude BRULARD / AFP)

Osobe koje su preboljele COVID-19 u svojim domovima nemaju poslije toga dugotrajne posljedice i simptome kao ona koja su bila u bolnici, pokazuje danska studija.

Pacijenti koji su zbog COVID-a 19 morali biti hospitalizovani često se nakon preležane bolesti žale na dugotrajne simptome, odnosno "dugi COVID".

Danska studija objavljena u časopisu The Lancet Infectious Diseases obuhvatila je gotovo 10.500 ispitanika koji su bili pozitivni na korona virus u periodu od 27. februara do 31. maja 2020. godine u Danskoj.

Od tog broja, 85,6% pacijenata nije završilo na bolničkom liječenju, već su se liječili kod kuće.

Prema podacima koje su istraživači iznijeli u studiji, upravo su pacijenti koji su COVID-19 preboljeli kod kuće imali nizak rizik od ozbiljnih i dugoročnih posljedica zaraze, ali je primijećen veći broj odlazaka porodičnom ljekaru.

Ljekari ističu da je rizik od zakašnjelih akutnih komplikacija, nove pojave hroničnih bolesti ili hospitalizacije zbog dugotrajnih upornih simptoma u periodu od dvije sedmice do šest mjeseci nakon infekcije - veoma nizak.

Kako se oporavljaju ljudi koju su pobijedili virus
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG