Linkovi

WHO: Broj zaraženih Covidom veći devetu nedjelju zaredom


Zdravstveni radnik u zaštitnoj opremi čisti kabinu u vozu koji služi kao improvizovani centar za staranje o zaraženima Covidom 19 u Indiji (Foto: AP)
Zdravstveni radnik u zaštitnoj opremi čisti kabinu u vozu koji služi kao improvizovani centar za staranje o zaraženima Covidom 19 u Indiji (Foto: AP)

Broj slučajeva zaraze Covidom-19 širom svijeta povećao se devetu nedjelju zaredom, dok je broj smrtnih slulajeva viši već šestu uzastopnu nedjelju, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na informativnoj sjednici za zemlje članice. 

„Više slučajeva Covida-19 prijavljeno je širom svijeta u poslednje dvije nedjelje, nego u prvih šest mjeseci pandemije. U ovih posljednjih nekoliko nedjelja, zemlje u svim regionima WHO pokazale su postojani trend povećanja broja slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva. Ovo nije trenutak da spustimo gard, čak ni u zemljama u kojim brojevi opadaju”, dodao je Ghebreyesus.

U međuvremenu, Covid nastavlja da pustoši Indiju. Ministarstvo zdravlja te zemlje u petak je objavilo da je više od 414.000 novih slučajeva zaraze registrovano u prethodna 24 sata.

Premijer Australije Scott Morrison saopštio je da će Australijanci kojima je bio zabranjen povratak u zemlju ukoliko su putovali u Indiju biti dozvoljeno da se vrate kući počev od 15. maja, ali da oni koji budu pozitivni na koronavirus neće moći da se ukrcaju na avione u Indiji.

Od početka pandemije više od 3,2 miliona ljudi stradalo je od Covida-19, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins od petka rano ujutro. Najviše žrtava je u SAD - više od 580.000. Brazil se ubrzano približava Americi sa skoro 417.000 smrtnih slučajeva, a potom slijedi Indija sa 230.000.

Prema Johns Hopkinsu, u svijetu je do sada registrovano 155,6 miliona infekcija. SAD su prvije i na toj listi sa 32,6 miliona zaraženih, Indija je druga sa 21 milionom, a Brazil treći sa 15 miliona.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG