Linkovi

New York: Obavezna vakcinacija za studente


Arhiva - Registrovana medicinska sestra puni doze vakcinom protiv koronavirusa proizvođača Džonson i Džonson u Albanskom islamskom kulturnom centru u Njujorku, 8. aprila 2021.
Arhiva - Registrovana medicinska sestra puni doze vakcinom protiv koronavirusa proizvođača Džonson i Džonson u Albanskom islamskom kulturnom centru u Njujorku, 8. aprila 2021.

Studenti Državnog univerziteta u new Yorku (SUNY) i Gradskog univerziteta (CUNY) moraće da se vakcinišu protiv koronavirusa ako žele da pohađaju nastavu ove jeseni, sapštio je u ponedeljak guverner Andrew Cuomo.

Zahtjev, koji pogađa više od 435.000 redovnih studenata, dolazi u trenutku kada Cuomo i drugi zvaničnici nude mnoštvo podsticaja čiji je cilj podstaći ljude da se inokulišu, jer je primjećeno kako potražnja za vakcinama opada.

"Dakle, danas nema izgovora", rekao je Cuomo na brifingu. "Odbori SUNY i CUNY zahtijevaće vakcinaciju za sve studente 'uživo' koji se vraćaju u školu na jesen".

Cuomo, koji ima konačnu vlast nad metroima New Yorka, takođe je najavio da će putnici dobiti besplatne sedmodnevne propusnice za sistem za inokulaciju na lokacijama stanica na kojima će se davati vakcina proizvođača Johnskon i Johnson počev od srijede.

Gradske prigradske željezničke službe, ponudiće dvije sistemske jednosmjerne karte za putnike koji prime vakcinu na svojoj stanici, dodao je on.

"Dakle, razmislite o ovome", rekao je guverner. "Ionako ulazite u stanicu metroa. Prolazite pored mjesta vakcinacije. To je jednokratna vakcinacija. Zastanite, uzmite nekoliko minuta, uzmite vakcinu".

Cuomo, koji je prošle nedjelje najavio dogovor o kupovini karata sa Jenkisima i Metsima, dva glavna njujorška bejzbol kluba, rekao je da će polovina ulaznica za predstojeće utakmice plej-ofa nacionalne hokejaške lige New Yorka biti rezervisane za vakcinisane navijače.

Ovi zahtjevi i podsticaji dolaze u trenutku kada je New York pokazao ogroman napredak u borbi protiv korovirusa nakon januarskog talasa, sa padom broja hospitalizacija od 75 odsto i padom stope pozitivnosti za 82 odsto na 1,4 odsto.

Iako je više od 60 odsto odraslog stanovništva države primilo najmanje jednu dozu vakcine, Cuomo, koji je i predsjedavajući Nacionalnim udruženjem guvernera, rekao je da tempo vakcinacije opada u New Yorku i širom zemlje.

Ranije u ponedeljak, gradonačelnik New Yorka Bill de Blassio najavio je da će niz gradskih atrakcija, uključujući Lincoln Center, zoološki vrt Bronks i trajekt Staten Island, ponuditi besplatane karte u zamjenu za primanje vakcine protiv koronavirusa.

"Tačno je da je ponuda konačno došla do tačke da premašuje potražnju", rekao je de Blassio.

Strategija za motivaciju nevakcinisanih uključivaće više podsticaja i učiniti inokulacije pristupačnijim u mobilnim jedinicama i ad-hok mjestima za vakcinaciju, rekao je de Blassio.

Od nedselje, američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti saopštili su da je 45,8 odsto stanovništva zemlje i 58 odsto starijih od 18 godina i više primilo najmanje jednu dozu vakcine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG