Linkovi

Kanada prva dozvolila upotrebu Pfizerove vakcine kod djece starije od 12 godina


Arhiv - Caleb Chung prima prvu dozu vakcine za koronavirus za vrijeme testiranja među djecom uzrasta 12-15 godina na Univerzitetu Duke u Durhamu u Sjevernoj Karolini, 22. decembra 2020.
Arhiv - Caleb Chung prima prvu dozu vakcine za koronavirus za vrijeme testiranja među djecom uzrasta 12-15 godina na Univerzitetu Duke u Durhamu u Sjevernoj Karolini, 22. decembra 2020.

Kanada je postala prva zemlja koja je odobrila upotrebu Pfizerove vakcine protiv Covida-19 kod djece uzrasta od 12 do 15 godina.

Visoka zdravstvena zvaničnica Supriya Sharma​ potvrdila je da su zdravstveni zvaničnici odlučili da dozvole vakcinaciju djece stare 12 do 15 godina, i poručila da će ta odluka pomoći da se djeca vrate normalnom životu.

SAD i EU takođe razmatraju davanje dozvole za vakcinisanje djece tog uzrasta Pfizerovom vakcinom.

Očekuje se da će američka Uprava za hranu i lijekove u narednih nedjelju dana takođe odobriti upotrebu Pfizerove vakcine kod mlađih osoba, što bi omogućilo da mnoga djeca budu vakcinisana prije početka sljedeće školske godine.

Prije nepunih mjesec dana, kompanija je ustanovila da njena vakcina, koja je već odobrena za upotrebu kod osoba starijih od 16 godina, pruža zaštitu i mlađoj djeci od tog uzrasta.

Krajem marta, Pfizer je objavio preliminarne rezultate studije u SAD, u kojoj je učestvovalo 2.260 volontera starih 12 do 15 godina, koja je pokazala da nije bilo slučajeva Covida-19 među potpuno vakcinisanim adolescentima, dok je u grupi koja je primila placebo registrovano 18 slučajeva koronavirusa.

Sharma je izjavila da je vakcina dokazano bezbjedna i efikasna u toj starosnoj grupi. Dodala je da se oko petina svih slučajeva Covida-19 u Kanadi dogodila kod djece i tinejdžera, te da je mogućnost da se oni vakcinišu ključni dio kanadskog plana borbe protiv virusa.

Prema riječima kanadske zdravstvene zvaničnice, dok većina djece ne iskusi ozbiljne posljedice Covida-19, vakcina pomaže da se zaštite njihovi prijatelji ili članovi porodica koji možda imaju veći rizik da razviju komplikacije.

Djeca koja su učestvovala u ispitivanju vakcine imala su sporedne efekte slične odraslima - bol, groznicu i zamor, posebno poslije druge doze. Studija će nastaviti da prati učesnike naredne dvije godine da bi se sakupilo više informacija o dugoročnoj zaštiti i bezbjednosti.

Tempo vakcinacija se ubrzao u Kanadi proteklih mjeseci a vlada očekuje da ovog mjeseca dobije najmanje 10 miliona doza vakcine. Više od 34% Kanađana primilo je najmanje jednu dozu.

XS
SM
MD
LG